Totale verandering

Een oude boom die valt, kraakt geweldig. Een woud dat groeit, groeit geruisloos. – Congolees gezegde

Overgangssituatie
De vorige keer schreef ik al dat er nu veel tegelijk verandert. We lijken ons te bevinden in een overgangssituatie. De ontwikkelingen gaan snel en we lijken er weinig sturing aan te kunnen geven. We weten nog niet hoe het nieuwe eruit ziet, maar de signalen wijzen op een totale verandering. Is dat erg? Of is onze huidige samenleving het beste wat we kunnen bedenken? Of kan het beter? Op TED zag ik een pleidooi om opnieuw over het kapitalisme na te denken. Want als de rechtvaardigheid uit het (bedrijfs-) systeem verdwijnt moet het systeem wel instorten. Als bedrijven alleen worden beoordeeld op hun winstgevendheid en de menselijke maat verdwijnt, verdwijnt ook het bestaansrecht voor die bedrijven. Klik hier voor de hele talk. Als het systeem verandert, ontdekken we wellicht kwaliteiten en talenten die nu niet naar voren komen.

De bavianenkolonie

Ik vond een mooi voorbeeld van onvermoede talenten en kracht bij verandering in het boek “Van ziek zijn word je wijzer”, genaamd de bavianenkolonie.

“Op een keer ontdekte een kolonie bavianen een voedselopslagplaats met een grote voorraad vlees. De sterkste, meest bazige dieren van de groep stortten zich op het onverwachte feestmaal en verorberden in een mum van tijd al het vlees, zonder iets over te laten voor de zwakkere bavianen, veelal wijfjes en hun kinderen. Maar het vlees was bedorven. En in korte tijd kwamen alle leiders (de mannetjes) van de bavianenkolonie om het leven.

Toen speelde zich iets wonderbaarlijks af. De overgebleven bavianen ontwikkelden plotseling totaal nieuwe samenlevingsnormen die veel meer gebaseerd waren op andere gewoontes dan voorheen. In enkele jaren verdwenen alle stresssymptomen bij de dieren die zich tot dan altijd hadden moeten schikken naar de eisen en verlangens van de ‘leiders’. De agressiviteit tegenover zwakke dieren maakte plaats voor samenwerkingsverbanden die vroeger ondenkbaar en onmogelijk zouden zijn geweest. …. Vroeger brachten de sterkste bavianen hun dagen door met lastigvallen en zelfs folteren van de zwakke broertjes in de kolonie. Nu bleken de overgebleven dieren plotseling toch over het nodige genetische materiaal te beschikken om deze wonderlijke transformatie tot stand te brengen en hun bestaan helemaal anders in te richten.”

En als dieren dat kunnen, dan kunnen wij dat toch zeker ook wel?

Vind je het hoopgevend dat transformatie mogelijk is of boezemt het je vooral angst in?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.