Geluk en de-als-dan-val

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. – Epitetus

Geluk is van korte duur

Je hebt geluk of bent gelukkig meestal maar voor even. Het ultieme geluk lijkt zich vooral voor te doen in films. Of in het leven van bekende mensen. En dan schijnen mensen ook wel graag te lezen of te horen over het ongeluk dat juist die mensen overkomt. Dan is er toch een soort genoegdoening dat zelfs bij de meest fortuinlijke mensen ook niet alles lukt.

In de TED talk “Plug into your hard-wired happiness” zegt Srikumar Rao dat geluk in ons zit in geprogrammeerd. We kunnen eigenlijk niet anders dan gelukkig zijn. Toch voelt dat voor de meeste mensen niet zo. Er is altijd wel iets dat ontbreekt. Er is altijd wel iets dat beter kan, iets meer geld, tijd, vakantie, spullen, liefde. Omdat we geleerd hebben dat het niet gewoon genoeg is om te zijn. Dat begint al op school. Gewoon school is niet genoeg, nee minstens een mooi rapport, overgaan, nog beter doen. Ik weet nog dat mijn vader een echt mooi schoolrapport (zo een met als laagste cijfer een 8) beoordeelde als ‘netjes’. En dan krijg je toch het gevoel dat het niet genoeg is. Maar goed, bijna iedereen heeft een voorwaarde voor geluk.

Als …. dan

Als ik slanker/succesvoller/leuker/beter dan …. ben dan ben ik gelukkig. Of als ik de liefde van mijn leven vind/ kinderen krijg/ een droomhuis heb/ veel geld krijg, win of heb, dan ben ik gelukkig. Of gewoon de nieuwste gadget, prachtige Hermes tas of, in mijn geval, een mooi design meubel. Een van die dingen kan je een moment echt gelukkig maken. Maar het moment verdwijnt snel en dan komt er weer iets anders. Of je raakt het net zo gemakkelijk kwijt, het wordt beschadigd of gestolen. En je geluk is het raam weer uit. Of je gaat steeds over je schouder kijken of iemand je fortuin niet wil stelen. Dus wat wij denken dat geluk brengt, is vaker een bron van zorg.

Volgens Srikuma Rao investeren we veel te veel in de uitkomst. Het is prima een doel te stellen. Dat kan richting geven. Maar het behalen van dat doel is niet maatgevend. We kunnen beter investeren in de weg ernaar toe. En als die weg ons gelukkig maakt dan blijven we dat of we het doel nu halen of niet. Als we het niet halen kunnen we opnieuw een doel stellen en op weg gaan. Maar trap niet langer in de val van als ….. dan ben ik gelukkig. Met andere woorden we kunnen onszelf de vraag stellen “als ik nu niet gelukkig ben, wanneer dan wel?”.

Kijk voor de hele talk hieronder.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.