Nog een suikerverhaal

Een verhaal over suiker

Ik zapte bij het tv kijken langs de zenders en stuitte bij Humberto Tan op  Robert Lustig, arts, die zich heel duidelijk uitsprak tegen suikers. Er zijn volgens hem een aantal mythes over gewicht, relatie met ziekte en wat je er zelf aan kunt doen. In zijn ogen zijn suikers de boosdoeners.  Ze zijn verslavend en worden niet gereguleerd, zoals met bijv. tabak of alcohol wel wordt gedaan. En we moeten nu ingrijpen want het heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en zelfs de economie. We kunnen het niet overlaten aan het individu als die zo overal en altijd wordt blootgesteld aan deze substantie. Er is veel meer voor nodig. En een van de bedrijven die zich volgens hem dat nu realiseert en er iets aan gaat doen is Mars. We moeten niet zo maar overgaan tot suikervervangers of kunstmatige zoetstoffen. We weten nl. nog niet wat die op de lange termijn doen en of ze niet bijdragen aan het probleem van ‘slanke buitenkant, vette binnenkant’

Meer bewegen, minder eten

Ten eerste is het een mythe dat dik worden aan jezelf ligt en je gewoon meer moet bewegen en minder eten. Want, en dat vermoedde ik al langer, een calorie is niet gelijk aan een calorie. Lijkt wel onlogisch, maar een calorie die je uit frisdrank binnen krijgt, daar heb je eigenlijk niets aan. Brengt je hele interne systeem in de war en levert nauwelijks voedingswaarde. Terwijl bijv. suikers uit fruit wel verteerd kunnen worden doordat ze in vezels zitten. Die calorieën kun je dus wel gebruiken en daar wordt je niet zo maar dik van. Dus voor sommige mensen levert de inspanning meer bewegen minder eten niet genoeg op. Ze moeten nl. heel anders leren eten.

Gewicht en de relatie met ziekte

Ten tweede is er niet altijd een link te leggen tussen overgewicht en chronische ziekte. Natuurlijk hebben veel mensen met overgewicht wel last van bijv. verhoogde bloeddruk of diabetes, maar onder de mensen met normaal gewicht komt dat ook voor. Dus een uiterlijk slank iemand kan net zo goed door de verkeerde voedingsstoffen een ongezonde binnenkant hebben. Hij noemt dit verschijnsel “slanke buitenkant, vette binnenkant”.

Kennis

Ten derde ontbreekt de kennis en toegankelijkheid over gezond eten bij heel veel mensen. We weten gewoon vaak niet meer wat we eten en ondanks de “gezonde keuze” sticker of iets vergelijkbaars worden we nog vaak op het verkeerde been gezet.

Verslavende substantie

Als laatste is suiker verslavend. Daarom doen de producenten van voedsel het graag in hun product. Dan ben je geneigd het meer en vaker te eten. Denk dan bijv. aan ontbijtproducten, kant en klare pastasauzen, soepen of zelfs vleeswaren. Terwijl andere verslavende stoffen aan banden worden gelegd, is dat bij suiker niet het geval. Het is gewoon en we eten er onbewust steeds meer van.

De draad weer oppakken

En natuurlijk wist ik dit al wel. Ik heb er zelfs vaker over geschreven. En ik drink al geen frisdrank, kook meestal met verse producten. Maar toch door de afgelopen periode van weinig bewegen en weinig energie heb ik mezelf toch meer getroost met zoetigheid dan goed voor me is. En door de presentatie van dr. Lustig denk ik dat ik mezelf toch nog betere voeding kan gunnen en het snoepen een tijdje ga laten. Ik ga me weer een tijdje bezig houden met de recepten van “een leven lang fit“. Niet dat zoetigheid helemaal niet meer mag, want zoals deze dokter Lustig aangeeft “Een toetje is geweldig, maar niet als ontbijt”. Hij wees ook op een Nederlands initiatief, Voeding leeft, dat onze relatie met voeding wil verbeteren.

Als het voor jou van toepassing is, doe er dan je voordeel mee.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.