De feiten over geluk

Ik sta op, recht langzaam mijn pijnlijke rug. Dan kijk ik in de spiegel en schrik van wat ik zie. Een uitgeblust lichaam. Toch ben ik het.

Waarom vaar ik altijd blind op anderen en nooit op mezelf?

Waarom leef ik zelf niet zoals de theorieën mij aanraden?

Waarom schenk ik familie en vrienden geen geluk?

Waarom kan ik geen voldoening vinden?

Waarom toon ik nooit mijn ware ik?

Waarom kom ik niet tot actie?

Waarom ben ik zo’n eikel?

Het is tijd om al die gelukslessen zelf toe te passen. – Uit de Geluksprofessor van Patrick van Hees

Road to happiness
De hoofdpersoon van de vorige keer is op zoek naar een toepasbaar geluksmodel. Hij noemt het “Road to happiness” ofwel de weg naar geluk. De feiten over geluk zijn anders dan we misschien in eerste instantie vermoeden. Een misverstand is dat we denken dat veel geld gelukkig maakt. Dat blijkt echter maar 10% te zijn. Als onze basisbehoeften vervuld zijn, dan zorgt extra geld voor maar 10% meer geluk. Dus waarom zijn we allemaal op jacht naar geld en zien dat als ons hoogste doel? We denken dat we met geld meer vrijheid hebben om eigen keuzes te maken, meer tijd beschikbaar om de dingen te doen die we belangrijk vinden. Dat blijkt vaak niet het geval. Waar worden we dan wel gelukkig van?

Volgens de Geluksprofessor wordt “10% van je geluksgevoel door het toeval bepaald. Je omgeving heeft ook invloed: bijvoorbeeld je baan, de plek waar je woont, je maatschappelijke status. Dat soort zaken bepalen bij elkaar 15% van je geluksgevoel. En dat zijn nou net de dingen waar mensen zich zo druk om maken. Je geluksgevoel wordt voor 75% door je levensvaardigheden bepaald. Van de 75% is 30% aangeboren en is 45% daadwerkelijk te beïnvloeden door bepaalde levenskeuzes te maken en jezelf geluksvaardigheden aan te leren.”

Geluksvaardigheden kun je leren
Dat is pas goed nieuws;  bijna de helft van hoe gelukkig we zijn kunnen we ons eigen maken en is niet afhankelijk van je omstandigheden. Zo kun je ook verklaren dat sommige mensen heel ziek zijn en toch gelukkig zijn. Ik zag een tijdje terug een klein stukje van een interview dat Mark Bos vlak voor zijn dood gaf in R.TL late night. Toen hem gevraagd werd wat je kunt zeggen tegen iemand waarvan je weet dat hij binnenkort overlijdt, gaf hij als voorbeeld “je kunt vragen of hij gelukkig is”. Dus toen hem daarna gevraagd werd “ben je gelukkig?” antwoorde hij zonder aarzeling “Ja”. Dat is wel moeilijk voor te stellen, maar als het geluksmodel klopt, toch waarschijnlijk.
geluksprogramma

Het geluksmodel begint met “Geluk is een richting, geen punt”. De richting bepaal je zelf door drie wegwijzers:

– (reis-)doelen, die bij je passen, zgn. intrinsieke doelen, en alleen voor jou zijn. De weg zelf geeft meer voldoening dan het bereiken van het doel. Een mooi doel kan daarom zijn om jezelf te ontdekken, om altijd vragen te blijven stellen.

– mensen, liefde of verbinding, reisgenoten, passanten of tegenstanders. In elk contact met een ander kun je liefde leggen. Koester de relaties die je hebt, wees open en vriendelijk tegen iedereen, die je ontmoet.

– oplaadpunten; niet roken, matig alcoholgebruik, beweging, voeding en ontspanning.

Dan zijn er nog drie steunpunten, die deze wegwijzers versterken.
– Afwisseling
– Genieten
– Humor

Als je zin hebt, ga je aan de slag om deze vaardigheden eigen te maken. Ik vond ook nog verschillende opties bij geluksexperts, maar ik heb gekozen voor de geluksroute. Deze wordt in verschillende steden georganiseerd. Ik heb een voorbeeld genomen van de route in Den Haag van vorig jaar. Wie weet wordt het binnenkort ook bij jou in de buurt georganiseerd.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.