In de herhaling

Please scroll down for the English version, it is work in progress.

Soms is het nuttig jezelf te herhalen, het brengt je op ideeën. – György Konrád

Wat heeft 2 jaar onderzoek opgeleverd?
Toen ik 2 jaar geleden begon met dit blog had ik eigenlijk nog geen idee waar dit heen zou leiden. Maar ik begon wel met het idee dat je de informatie op dit blog voor jezelf kunt toepassen als je denkt dat het wat voor je is. Ik had het idee van een detective geopperd, een instelling waarmee je op zoek gaat naar bewijs en dat grondig gaat testen. Uit alle kruimels die voorbij zijn gekomen is toch wel een spoor te vinden. Dus daarom herhaal ik sommige informatie hier en probeer het verband aan te geven dat ik erin heb gevonden. Maar laat het je niet weerhouden om het hier niet mee eens te zijn en een andere richting op te gaan.

Als een detective heb ik inmiddels door een nog grotere bibliotheek gelezen. En de boeken op die weg wijzen vaak naar hele oude kennis. Ik heb ze toegespitst op ziekte, maar je kunt ze bij een ander probleem in je leven ook toepassen.

Ziekte is overal
Ziekte is niet voorbehouden aan mensen met een diagnose. De meeste mensen die ogenschijnlijk gezond zijn hebben ook wel ergens last van. Hoofdpijn, vermoeidheid, rugklachten, het wordt meestal afgedaan als niets, maar gezond is het niet. Onze gezondheid heeft te lijden onder de omstandigheden, hoe wij met dingen omgaan en onze wens om er zo snel mogelijk niets meer van te merken. Elke storing van buitenaf komt ons niet goed uit. We hebben ons leven gepland en wij weten het beste hoe dat er voor ons uit ziet. Totdat je leert dat dat niet zo is.

Moeten maakt ziek
Moeten maakt ons ziek. De lijst met wat we allemaal moeten is eindeloos. Maar deze lijst draagt meestal niet bij aan ons welbevinden. Dat niets echt moet sprak ik zelf als eerste tegen. Want je moet je huis toch betalen, voor het eten zorgen, je werk goed uitvoeren enz. enz. Dat is gedeeltelijk waar. Want wij kiezen ervoor om steeds groter en mooier te wonen, om de zo veel tijd een nieuwe auto te hebben en op vakantie te gaan. Maar het hoeft niet echt. Als je de moetens verandert in willen, komt er al een hele andere energie vrij en kun je kiezen. Daarvoor droeg ik de methode RET aan en De kracht van JA. Ik begin elke ochtend met het opschrijven van waar ik deze dag JA tegen zeg, waar ik nog moeite mee heb en dat ik daar ook JA tegen kan zeggen. Het bewijs is overtuigend. De dag verloopt zo veel soepeler als ik zo begin.
Heb jij de moetens al uit de weg geruimd?

Alles wat we niet accepteren blijft
Hoe meer je iets kwijt wilt raken, hoe groter de kans dat het blijft. En iets wat je heel graag wilt, blijft net buiten je bereik. Deze paradox houdt me al lang bezig. Het spreekt eigenlijk de theorie van affirmaties tegen. Het belangrijkste dat ik daarvan geleerd hebt, dat je voor je gevoel al moet hebben wat je graag wilt of al kwijt bent wat je niet meer wilt. Dat je kunt accepteren dat je het niet leuk vindt, maar dat het er is. En dat je je verzet opgeeft. Je vecht er niet meer tegen. Het is oké dat het is zoals het is. En dan maakt het ook werkelijk niet meer uit of je het dan kwijt raakt of juist krijgt. Het wanhopige gevoel verandert in tevreden en dat blijft dan zo of je wens nu vervuld wordt of niet. Daar heb ik wel vaak over geschreven, maar de praktijk bleek weerbarstig. Ondanks dat het bewijs er soms is, is de vorm niet altijd gemakkelijk te doorzien.
Heb jij deze paradox al onder de knie?

Volgende keer verder.

Sometimes it is good to repeat yourself, it gives you ideas – György Konrád

When I started this blog about 2 years ago, I had no idea which way I was headed. But I started with the idea that you should be able to use the ideas I found and try them yourself if you like them. I suggested you adept the attitude of a detective to look for evidence and test it. All the ideas that I have read about
lead to a direction. Therefore I repeat some of the information, I have talked about before and tell you to what it has lead me. But don’t worry if you if you come to a another conclusion and want to go a differtent way.

As a detective I’ve read an even bigger library. The books point to ancient knowledge. I’ve used that on my problem, illness, but you can also use it for you own difficulties.

Dis-ease is everywhere
Not only people with a formal diagnosis are ill. Even people who are percieved to be heathly have to deal with ailments. Headache, tiredness and backproblems, it is usually dismissed, but it is far from healthy. Our health suffers from external circumstances, how we deal with the things in our lives and our wish to get rid of any discomfort as soon as possible. We have planned our lives and think we know what is best. Untill we find out that that isn’t the case.

Must and have to make you ill
Most of us have a long list of things we have to do. We must pay our bills, go to work and so on. Of course this is partially true. But we push ourselves over and over to do better. Have a nicer house, a better car, go on a nice vacation and get an even bigger house. All of these things don’t seem to be optional, we have to succeed in this world. And it makes a lot of us miserable and sick trying to get there. We have choices; choices to do what makes us happy. So if you get the have to’s and shoulds out of the way you free energy to make the choices that are good for you. I have talked about “RET self help” (I didn’t add the link, because I haven’t translated that post yet) or the “power of YES”. I use this method every day in the morning. I write about the things I can say Yes to, the things that still bother me and I can’t embrace yet. I say yes to that too. And I found the evidence overwhelming. My day is much easier when I start with this, than when I tell myself the things that have to be done.
What would it mean to you if you could free your mind of things you have to do?

Everything we don’t accept, stays
The more you want to get rid of something, the more likely it is that it stays with you. Just as something you desperately want, seems to stay just out of your reach. It contradicts the theory of affirmations and positive thinking. I have learned that is it important to work on the feeling. If you learn to feel okay with what you’ve got (or without the one thing you really would like to have), it can come your way or leave you without effort. To give up your resistance to whatever is in your life that you don’t like and be okay with it. I have tried this many times and failed also many times. There is proof that this works, but it turns op in different forms and is not easy to recognize. For me it is an ongoing process.
What about you? Have you managed this lesson already?

More next time.

Author: tineke visscher

2 thoughts on “In de herhaling

    1. Ja, zo kun je het ook zeggen. Maar ik las dat het gevoel resoneert. Als je je wanhopig voelt omdat je bijv. geen geld hebt, wordt dat versterkt. Terwijl als je tevreden bent en je je rijk je dat juist meer terug ziet. Maar het blijft ingewikkeld, hoe je het ook noemt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.