De taal van het lichaam

De taal van het lichaam, vergeet het.
Het lichaam vertelt niks. Gerrit Komrij

De taal van het lichaam herkennen
De meeste mensen denken net als Gerrit Komrij dat het lichaam niets vertelt. En dat we gewoon in ons hoofd kunnen blijven leven. Het lichaam doet dan vanzelf wel wat wij willen. Dus als wij ineens in ons hoofd halen dat we een marathon willen lopen, dan moet dat gebeuren. Hoe slecht we er tot dat moment ook voor hebben gezorgd. We worden zelfs boos, teleurgesteld of gefrustreerd als blijkt dat we daar moeite voor moeten doen. Iedere keer een beetje meer in plaats van in een keer gewoon die 40 kilometer lopen. We zouden eigenlijk een samenwerkingsverband met het lichaam kunnen aangaan. Kijken wat er mogelijk is en hoever goed voelt.
Hoe herkennen we de taal van het lichaam? De eerste stap is te voelen. Voelen wat er zich in het lichaam afspeelt. Waar zit spanning in de spieren? Waar voelt het onprettig? Voel je iets bijzonders of juist helemaal niets? In dat laatste geval heb je een probleem, want niets voelen kan eigenlijk niet. Dan ben je heel ziek, zodat je je er niet meer van bewust bent of dood (dan ben je je echt niet meer bewust van je lichaam). In alle andere gevallen zit je teveel in je hoofd en laat je je lichaam in de steek.
Ik deed eerder de suggestie dat je naar spreekwoorden kunt kijken. Daarin is nog wel een relatie te vinden met een gevoel en waar zich dat in je lichaam bevind.
Nu voeg ik een oefening toe om het contact met het lichaam te herstellen. Kies tenminste 3 momenten op de dag dat je je hele lichaam aandacht geeft. Bijvoorbeeld: hoe voelen de voeten, de enkels, onderbenen, knieën, bovenbenen, billen, buik, rug, borstkast, schouders, armen en handen, nek en schouders, hoofd en gezicht. Je kunt ook een paar keer opstaan en bewust gaan ademhalen. Dan maak je ook even contact met het lichaam.

We zijn gebouwd om te bewegen
Een mens is gebouwd om te bewegen, maar dat hebben we vaak afgeleerd. Ik las pas dat Nederlanders kampioen zitten zijn. We zitten de hele dag, in de auto of de trein, op het werk en ’s avond voor de buis. En al dat gezit komt onze gezondheid niet ten goede. Zelfs voor onze hersenactiviteit is het beter als we wat meer bewegen. Ik heb pas prof. Scherder een pleidooi zien houden voor bewegen als onderdeel van je dagelijkse routine. Ik pleitte eerder voor een manier van ontspannen bewegen. Maar vind vooral je eigen manier om te gaan of te blijven bewegen.

Wat heeft het lichaam nodig?
Het lichaam heeft niet zo’n grote wensenlijst. Toch is het vaak moeilijk om eraan te voldoen. Het lichaam wil graag voedzaam en energierijk eten. Wij kiezen vaak liever voor lekker. Voor veel mensen gaan die twee niet samen. Het lichaam wil graag slapen op zijn eigen ritme. Wij kiezen vaak om net wat langer tv te kijken, nog even de berichten op de telefoon te kijken etc. Dat we daarmee onszelf te kort doen merken we pas de volgende ochtend als de wekker gaat.
Het lichaam wil graag afwisseling tussen actie en ontspanning. In onze volle agenda past wel actie, maar meestal maar heel weinig ontspanning. We staan eigenlijk de hele dag aan. En daar raken we van in de war. Er zijn nu meer arbeidsongeschikten door psychische klachten dan door lichamelijke kwalen. En toch kunnen we niet zien dat we het anders kunnen aanpakken. Want dan wordt het leven wel supersaai nietwaar?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.