Gezondheidsgeheim

Tomaten en oregano maken het Italiaans; wijn en dragon maken het Frans. Zure room maakt het Russisch; citroen en kaneel maken het Grieks. Sojasaus maakt het Chinees; knoflook maakt het goed.
-Alice May Brock

Gezondheidsgeheim 9: Knoflook
Van knoflook is bekend dat het in de oudheid werd gebruikt als geneesmiddel. “In de 19e eeuw vonden onderzoekers bevestiging voor de geneeskundige werking van knoflook. Zo ontdekte Louis Pasteur in 1858 dat knoflook bacteriën doodt: een millimeter rauwe knoflook bleek even werkzaam als 60 milligram penicilline. ….In de grote aantallen onderzoeken die knoflook aanbevelen worden met name hart- en vaataandoeningen genoemd. Er is aangetoond dat knoflook niet alleen de bloeddruk maar ook het triglyceride- en cholesterolgehalte verlaagt en aanmaak van stikstofoxide in de slijmvlieslaag van de vaatwanden bevordert, waardoor deze ontspannen en de doorstroming van bloed en voedingsstoffen verbetert. Knoflook gaat ook verkalking van de coronair vaten tegen en helpt plaquevorming in de vaten voorkomen.”

Maar ondanks het goede nieuws zijn er ook vraagtekens. Vooral is de vraag hoeveel het helpt. Welke hoeveelheid knoflook is goed voor je? Want zoals met alles kun je er ook te veel van binnen krijgen en daar weer problemen mee krijgen. Ik denk dat met de grote hoeveelheden van zoete en vette producten die wij binnenkrijgen, dat een klein beetje knoflook er niet echt veel kan uitrichten. De nadruk kan beter liggen op een evenwichtige inname van vooral veel groente (oh, misschien heb ik dat al wel eerder gezegd). Maar als je het zelf toch wil uitproberen, dan is hier een tip uit het boek “25 geheimen van mensen die nooit ziek zijn”.

– Eet knoflook vooral vers; het is ook verkrijgbaar in pillen of vloeibaar, maar kenners zien hier niets in. Zij stellen dat het productieproces de genezende kracht van knoflook teniet doet.

Wil je je een keer helemaal te buiten gaan aan knoflook? In het kookboek van Yotam Ottolenghi staat een recept voor knoflooktaart. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd omdat ik schrok van hoeveelheid knoflook. Maar met bovenstaande informatie in het achterhoofd ga ik het misschien toch wel maken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.