Het verhaal waarin je gelooft

Sometimes the people with the worst past, create the best future. – Umar bin al Khattab (Soms creëren mensen met het slechtste verleden de mooiste toekomst)

Wat is jouw verhaal?

We geloven allemaal dat datgene wat we onszelf vertellen waar is. Het verhaal van een fijne of ongelukkige jeugd, de kansen die je ziet of dat het bij jou juist allemaal niet lukt. En als je dat verhaal lang genoeg voor jezelf herhaalt is het natuurlijk ook waar. Vorige keer schreef ik al dat het uit de weg gaan van het verleden niet helpt om je hiervan los te maken. Maar dat juist het onder ogen zien en een nieuw perspectief aanbrengen kan helpen. Dat kun je je voorstellen zoals je bijvoorbeeld een gebouw waarvan je als kind dacht dat het heel groot was, als volwassene ineens hele normale proporties vind hebben.

Het verhaal van de honden

Of in mijn geval: hoe hele enge en bedreigende honden normale dieren werden. Dit is maar een klein voorbeeld. Maar het werkt in het klein en in het groot min of meer hetzelfde. Ik ga dan uit van een mens met voldoende veerkracht. Het verhaal is als volgt. Ik was ongeveer 3 of 4 jaar. Mijn moeder had me gevraagd om een zakje zwitsal te halen bij een klein winkeltje 2 huizen verder. Die boodschap had ik gedaan en vrolijk huppelend ging ik terug naar huis. Het zakje zwitsal danste vrolijk met me mee. Aan de overkant stonden mensen te praten en ineens kwam er een herdershond op me afgerend. Hij sprong tegen me aan en voor ik wist wat er gebeurde lag ik op de grond. Door mijn gegil en gekrijs ongerust geworden kwam mijn moeder uit huis gelopen en de mensen van de overkant probeerden me ook gerust te stellen. Maar in mijn hoofd had zich de angst voor honden al helemaal vastgezet. Ik was ervan overtuigd dat het de meest gevaarlijke en onberekenbare beesten waren. Dat heeft het fietsen naar school heel lang heel angstig gemaakt. Totdat ik ergens in mijn beter-worden-proces onder hypnose naar die situatie terugging. En toen kon ik zien dat de hond kwispelend op me af kwam om te spelen. Daarna kon ik de angst los laten. Sindsdien zijn ze nog niet mijn beste vrienden, maar zelfs de bakbeesten van mijn zus jagen me geen angst meer aan.

Waarmee ik maar wil zeggen dat ik nog veel langer de angst voor honden had kunnen vasthouden. Dan had ik in alle situaties geprobeerd ze te vermijden. En dan had ik steeds waar ik ook maar heen ging op mijn hoede moeten zijn voor onverwacht te voorschijn komende honden. Door naar de situatie terug te gaan met meer kennis en ervaring dan toen ik zo klein was, kon ik de situatie anders interpreteren en het vanaf dat moment anders doen.

Een nieuw perspectief om je verder te helpen

Hoewel ik nog steeds vind dat je zelf moet kiezen en een psycholoog niet voor iedereen goed voelt, is er wel winst te behalen door een nieuwe zienswijze op een oud verhaal te krijgen. Je hoeft jezelf niet vast te blijven zetten in een eenmaal gevormd verhaal. Als het verhaal heel mooi is, hoef je er niets mee en heb je er ook geen behoefte aan. Maar bijna iedereen heeft wel iets wat een eigen leven is gaan leiden en voor ellende zorgt. Als de ellende je teveel wordt en je eraan toe bent een andere weg in te slaan, ga er dan mee aan de slag. Pak het op jouw manier aan. De manier, die bij je past en waarbij jij je goed voelt.

Een paar suggesties om hier zelf mee aan de slag te gaan.

– Lees het boek “de helende reis” van Brandon Bays en vraag iemand om het script van de fysieke reis met je door te nemen.

– Verdiep je in RET, ontdoe je van het merendeel van de moetens in je leven

– Lees eens iets over de voice dialogue en kijk of dat wat voor je is.

– Lees het boek “de energie van emoties” en doe de ademhalings-oefeningen die daarin staan.

– Of ga in gesprek met je lichaam, bijvoorbeeld aan de hand van het boek “Dialoog met je gezondheid” van dr. R. Dahlke of “Focussen” Eugene Gendlin.

De tijger ontwaakt – Peter Levine, daar zal ik de volgende keer wat meer over zeggen.

Maar de vraag is vooral: ben je eraan toe om je verleden los te laten en zo ja wat past bij jou?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.