Lichaamsgerichte therapie

Voelen brengt je dichterbij de waarheid over wie je bent dan denken.

— Eckhart Tolle

Lichaamsgerichte therapie
In een programma van Ik-vertrek of zo zag ik twee mensen die een camping begonnen in Frankrijk. Dat was op zich natuurlijk niet zo raar, maar wel dat ze zich bezig hielden met bio-danza. Ze werden in een fragment van D.WDD getoond als tamelijk freaky, maar in ieder geval lachwekkende bijzonderheden. Terwijl je er volgens de beoefenaren alleen maar gelukkiger van wordt. En wie wil dat nou niet.

Deze methoden zijn voor het rationele brein niet altijd te volgen, maar kunnen wel meteen gevoeld worden.

Een van de eerste boeken die ik over lichaamstherapie en voelen in plaats van denken las, was “De Tijger ontwaakt” van Peter Levine. Het was er nog niet van gekomen om het boek hier te behandelen, omdat ik hem zelf niet heb. Mijn geheugen is niet zo goed dat ik het uit mijn hoofd helemaal kan reproduceren. Ik vond er nu veel informatie over op het internet. Het was voor mij een belangrijk boek om te lezen en heeft me op een spoor gezet om anders naar de lichamelijke klachten te kijken en mee om te gaan. Sommige oefeningen heb ik ook gedaan. Toen ik het net had gelezen heb ik er veel mensen over verteld.

Wat me is bijgebleven is dat hij goed uitlegt hoe iets simpels dat je als kind meemaakt, als een trauma kan worden beleefd en die energie kan vast komen te zitten in je lichaam. Als mens hebben we nl. 3 manieren om met een bedreigende situatie om te gaan, vechten, vluchten of bevriezen. En bij vooral die laatste reactie zouden we net als dieren onszelf weer moeten laten trillen om de energie los te laten. Omdat bij ons vaak het denken overneemt, proberen wij meteen controle te krijgen over dat ongecontroleerde bewegen. En daarmee verstoren we eigenlijk de automatische herstelreactie. Het lichaam “herinnert” zich het trauma en reageert bij een vergelijkbare situatie automatisch, vaak veel erger dan de werkelijke situatie vraagt. De oplossing is dan naar het lichaam te luisteren, in de termen van Levine “somatic experiencing”. Zijn behandelingen pogen de vastgezette energie te ontdooien en zo het trauma op te lossen. Hij stelt nl. dat een trauma een biologische oorzaak heeft en dat veel praten dat niet kan oplossen.

Dus voor iedereen, die ook liever niet wil praten over het verleden, is een lichaamsgerichte therapie misschien de oplossing.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.