Pleidooi voor onkruid

Wat is onkruid? Een plant waarvan de verdiensten niet zijn ontdekt. – Ralph Waldo Emerson

Onkruid in het nieuws
Zelfs mij is het niet ontgaan dat er de laatste tijd druk wordt geschreven en soms gediscussieerd over onkruid. En vooral over een middel dat onkruid heel gemakkelijk uitroeit. Dat kan niet alleen op de planten worden gespoten, maar ook al in bloembollen is verwerkt. Dat middel blijkt nog schadelijker dan gedacht. Als je er meer over wilt lezen, klik dan hier.
De fabrikanten van deze middelen zijn er natuurlijk niet blij met de negatieve publiciteit en zij laten dat ook horen. En er zijn ook altijd mensen die het daar weer mee eens zijn. Zo las ik van een VVD wethouder dat hij tegen betutteling was en vond dat mensen zelf wel konden uitmaken of zij dat middel wilden gebruiken of niet.
Iedereen zijn mening, kun je dan zeggen en dat moet toch kunnen. Maar in dit geval vind ik het niet kunnen. Eerst vond ik het niet echt een onderwerp voor dit blog, maar ineens realiseerde ik me dat dit wel degelijk de gezondheid van heel veel mensen kan beïnvloeden. Er is nog geen bewijs, maar al wel veel aanwijzingen. En we hoeven niet te wachten totdat het kalf verdronken is, voordat we de put dichten.

Mijn pleidooi
Tot nu toe was een verzorgde tuin een kwestie van geduldig werk. Schoffelen, onkruid wieden en aandacht geven aan wat er groeit en bloeit en ons altijd weer boeit. Nu is het genieten van een tuin bij veel mensen verdwenen. Een tuin staat voor veel ongewenst werk. Daarom hebben de meeste mensen een betegelde tuin. En werken zo mee aan kleine en grote rampen. Iets meer overstromingen, omdat het water niet in de grond kan zakken en veel minder bijen, vlinders, egels etc. Dus we verstoren al het natuurlijke evenwicht. Maar nu komt daar door agressieve bestrijdingsmiddelen nog een stapje bovenop. Ik had het zelf ook niet gedacht, maar ik ga toch een pleidooi houden voor onkruid. Niet dat je het zijn gang maar moet laten gaan, maar wees geduldig. Ik was pas met mijn moeder mijn eigen tuin aan het bijwerken en toen wilde mijn moeder de bodembedekkende geraniums te lijf gaan, want “kind, het is gewoon onkruid”. En het is waar, ze groeien snel en woekeren door de hele tuin. Maar ik vind de roze bloemetjes wel leuk en beter dan het gras wat er anders heel snel tevoorschijn komt.

Geraniums
Geraniums

Toch kun je respect hebben voor de levenskracht en het enthousiasme van onkruid. Ze weten op de kleinste en moeilijkste ondergrond te groeien. Tot schrik van de tegeltuinders zelfs tussen de tegels. Doordat ik niets chemisch tegen het onkruid of de groene aanslag doe, staat mijn tuin ieder jaar weer mooi in bloei. Misschien niet zo mooi als een pas opgeleverde Rob-tuinverbouwing/tuin, maar ik geniet ervan. Nu is zelfs een klimop, die ik 6 jaar geleden geplant heb en na een jaar is doodgegaan, toch weer voorzichtig met een nieuwe loot begonnen. Waarmee ik maar wil zeggen, dat wij soms veel te snel willen ingrijpen en soms helemaal niet weten wat we doen. In mijn tuin kunnen de hommels genoeg nectar uit de bloemen halen. Ik zie er soms vlinders en andere insecten. Ik ben niet op allemaal even dol, maar de natuur is heel goed in staat een evenwicht te bewaren. Sommige huis- tuin- en keukenmiddelen werken heel goed. Bier en zout zijn gemene verdelgers voor slakken. Maar als je iets van sla of broccoli wilt overhouden heb je er baat bij ze te gebruiken.

Hoewel ik niet alle feiten ken over de bestrijdingsmiddelen waar het nu overgaat, denk ik dat je met logisch denken ook een heel eind komt. En onkruid is een van de sterkste gewassen. Als een middel dat kan verdelgen, dat moet er veel meer te lijden hebben. Dat middel komt ook in het grondwater en de sloten terecht. Nu al wordt gewaarschuwd dat in het tuinbouwgebied Westland 85% van het water niet meer aan de norm voldoet. Daar moeten we ons echt zorgen over maken. Want hoewel de meeste mensen de natuur liever zo ver mogelijk van hun huis verwijderd zien, de waarheid is dat wij zonder de natuur niet kunnen overleven.

Voor de consument wordt het al beperkt aangeboden. Nu nog maar hopen dat gemeenten en bedrijven volgen. Een beetje aanmoediging kan geen kwaad. Wat denk jij? Lijkt het je logisch om het niet te gebruiken of kies je liever voor het gemak?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.