Gezondheidsgeheim

Ik snuffel als een detective in elk vertrek waarin ik moet wonen of werken, ik wil het risico niet nemen een ernstige ziekte op te lopen wanneer ze me vertellen dat desinfecteren “standaardpraktijk” is. Natuurlijk kan de aanwezigheid van ongedierte vervelend zijn, maar liever dat als het enige alternatief is de lucht die ik inadem vol te spuiten met dodelijke chemicaliën. – Gloria Swanson

Gezondheidsgeheim 10, Ziektekiemen vermijden
In hetzelfde boek, 25 geheimen van mensen die nooit ziek zijn, wordt dit geheim opgenomen na het geheim “vuil happen”. Het lijkt wel erg tegenstrijdig. Eerst vertellen dat een beetje vuil en bacteriën niet slecht zijn en zelfs ons immuunsysteem sterker maken en dan nu een pleidooi voor het vermijden van ziektekiemen. De waarheid ligt denk ik weer in het midden. Dan heb je wel geen spectaculaire oplossing, maar kun je zelf uitvinden waar hoe ver je jouw grens voor hygiëne wilt oprekken of juist wilt aantrekken. Ik heb bijvoorbeeld op mijn reizen vreemde redeneringen gevonden over hygiëne in andere landen. Zo was ik met een groep op reis in China (dat kon toen nog niet anders) en in de stoomtrein naar Yangsho, kregen we o.a. komkommer in het zuur. Toen waren er mensen die de tips van reisboeken wel heel serieus namen en begonnen de komkommer te schillen. Want je moet immers nooit ongeschild fruit etc. eten in de tropen. Maar deze komkommer was ingelegd in zuur en zuur staat ook bekend als een bacteriedoder. Dus had het helemaal geen zin om deze maatregel toe te passen.

De feiten over ziektekiemen vermijden
Ziektekiemenpionier Ignaz Semmelweis realiseerde zich in het midden van de negentiende eeuw al dat er minder complicaties zoals kraamkoorts optraden wanneer het ziekenhuispersoneel voor operaties grondig de handen waste. De medische professie wilde hier niet van weten, hoewel wetenschappers in heel Europa al vanaf de zeventiende eeuw naar de nietige schepseltjes onder een microscoop tuurden. Deze ziektekiemtheorie is in onze moderne tijd niet onderuitgehaald, maar juist bevestigd en verder verfijnd. De theorie gaf aanleiding tot moderne praktijken als vaccinatie en de toepassing van antibiotica.

Delen in het geheim
Zoveel mogelijk contact met zieken te vermijden ligt dan voor de hand. Maar ook zo weinig mogelijk met je handen je neus, mond en ogen aanraken. Was je handen voor het koken, na het vastpakken van rauw vlees, nadat je in de handen hebt gehoest of gesnoten en nadat je de wc hebt bezocht. Al deze tips komen uit het boek. Ik denk dat het een open deur is en dat iedereen dit wel weet, maar als het niet zo is, doe er dan je voordeel mee.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.