Van sporten val je af. Is dat waar?

Ik ken karate, kung fu, en nog veel meer andere gevaarlijke woorden – onbekend

Val je van sporten af?
Uit eigen ervaring zou ik dit onmiddellijk beamen. In de tijd dat ik net gestopt was met mijn stressvolle baan, wilde ik in conditie komen en besloot toen elke dag 5 km. te lopen. Dat is niet een erg belastende activiteit en je hoeft er niets voor aan te schaffen, eerst lessen voor te volgen of dat soort obstakels te overwinnen. Ik pakte gewoon een paar goede wandelschoenen en ging zo uit mijn deur een rondje lopen. Soms liep ik naar het Zuiderpark, want daar was een 2 km. rondje aangegeven en dan weer terug naar huis. En ik had met mezelf afgesproken dat ik dat elke dag ging doen ongeacht het weer. Want als je eenmaal excuses verzint, verzin je er heel snel meer. Ik heb dit in ieder geval een jaar lang gedaan. En in het begin viel ik nauwelijks af. Maar wel merkte ik dat mijn kleding beter ging passen en uiteindelijk veranderde zelfs de vorm van mijn benen. Dus het antwoord op die vraag heb ik met ja beantwoord.

Maar … dan het bewijs
En dit bewijs komt van de Jacques Peretti, maker van de documentaire “The men who made us thin”. Sporten blijkt geen effectieve manier om gewicht te verliezen. Sporten heeft enorme voordelen voor je gezondheid, maar om gewicht te verliezen moet je meer doen. Het begint allemaal bij de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Driekwart daarvan gebruiken we om ons eigen lichaam warm te maken en te laten functioneren. En daar kun je niet zo veel aan veranderen. Er is een opvallende link tussen de voedselindustrie die sportevenementen sponsort en het geloof dat je van sporten afvalt. Met andere woorden: de suggestie wordt gedaan dat je alle industriële producten gewoon kunt blijven gebruiken als je maar genoeg beweegt.
En wat is dan genoeg? Om gewicht te verliezen moet je 5 of 6 dagen per week een uur tot anderhalf uur intensief bewegen. Dan bereik je resultaat. Het is veel efficiënter om de industriële producten te laten staan. Want hoe aantrekkelijk de reclame ook is, de gevolgen voor je lichaam kunnen heel schadelijk zijn. Obesitas wordt nu erkend als ziekte en er wordt ook heel hard gezocht naar die ene pil waardoor je alles kan blijven eten en toch slank blijft. Maar die is er nog niet, dus het sleutelwoord is toch matigen.

Hoe gaat het met het levenlang fit?
Een tijdje terug gaf ik aan dat ik ook wel wat kilo’s kwijt wilde raken na te veel gezit en gesnoep. En het gaat best goed. Maar opnieuw zie ik eerder veranderingen in hoe kleding past dan in een daling in de weegschaal. Maar ik weet gewoon dat wat ik doe goed voor mij is. Dus hoe ziet dat levenlang fit er dan uit?
Ik eet heel veel groente en het is echt verrukkelijk. Ik heb de vorige keer ook de recepten uit dat boek gebruikt, maar hoe het kan weet ik niet, deze keer zijn ze echt veel lekkerder. Doordat ik meer groente eet is de behoefte om door te snoepen vanzelf verminderd. Maar om mezelf toch te beschermen heb ik twee oude regels van stal gehaald. Als ik zin heb in een snack, dan moet ik het meestal eerst maken, zoals popcorn. Als ik geen zin heb om het te maken, heb ik dus ook niet zo’n trek en eet ik niets. Zoetigheid eet ik ook alleen als ik het zelf gemaakt heb of op een feestje. Daarbuiten niets. En dat gaat eigenlijk heel goed. Ik vond een recept voor heerlijke chocolate-chip-cookies en daar doe ik ruim een week mee. De visite krijgt die ook. Als het op is maak ik weer nieuwe of andere.

Wat zijn jouw tips om op gewicht te blijven?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.