Het effect van affirmaties

Affirmations are our mental vitamins, providing the supplementary positive thoughts we need to balance the barrage of negative events and thoughts we experience daily.
― Tia Walker

(Affirmaties zijn onze mentale vitamines, ze voorzien ons van aanvullende positieve gedachten die we nodig hebben om de enorme hoeveelheid dagelijkse negatieve gebeurtenissen en gedachten in evenwicht te brengen.)

Affirmaties
Net als veel mensen dacht ik dat affirmaties geen kwaad konden. Het effect moet ook niet overschat worden, maar je richten op het positieve is prima. Er zijn ook stromingen die denken dat ze helpen om de gezondheid te verbeteren. Door te geloven dat je beter bent, word je ook beter, dat is dan het uitgangspunt.
Eerder al schreef ik dat zomaar positief denken je alleen maar in de war maakt. Het heeft geen zin in je hoofd iets te herhalen wat je niet echt zo voelt. En nu lees ik dat de gevolgen daarvan nog slechter zijn dan ik toen dacht. Ik lees nu een boek met een hele andere insteek, de “Healing code” van A. Loyd. Ik vertel je de volgende keer meer over de strekking, maar wil nu vast het stukje over affirmaties delen. Voor het testen of een behandeling werkt gebruikt de schrijver van dit boek de hart-ritme-variatie-test. Het lijkt een betrouwbare methode om te meten of iemand stress heeft. Ik ben hier natuurlijk geen expert in, ik moet afgaan op wat er geschreven is. Uit die gegevens blijkt dat als iemand gezond en ontspannen is zijn hartslag enigszins varieert. We hebben het dan niet over hart-ritme-stoornissen, dat is een heel ander verhaal.
Als een affirmatie wordt gebruikt, zoals “ik ben gezond en sterk”, terwijl iemand weet dat hij ziek is, neemt de gemeten stress enorm toe. En stress is schadelijk voor je hele systeem volgens dat boek. Daarover de volgende keer meer.

Waarheidsverklaringen
Het zou veel beter zijn als je jezelf datgene voorhoudt waarvan je wel echt overtuigd bent. Dat kan iets zijn in de trant van “ik wil heel graag gezond zijn en wil hier alles aan doen”. Dat kun je wel echt geloven en botst dus niet met je interne overtuigingen en geloof. Dan neemt de stress af. In het boek noemt dr. Loyd dit waarheidsverklaringen. Je kunt er meer over lezen in het boek.

Al nieuwsgierig naar het vervolg? Of denk je dat jij heel goed met stress kunt omgaan?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.