Gezondheidsgeheim

 

inspirational-quotes-It-doesn’t-matter-where-you’re-from-it-matters-only-where-you-want-to-go

Gezondheidsgeheim 11
Het elfde gezondheidsgeheim uit het boek “Geheimen van mensen die nooit ziek zijn” is goede genen. Ik heb mijn mening al bepaald, maar ik geef de feiten uit dit boek weer, zodat je zelf je keuze kunt bepalen. De feiten zijn “dat genen bepaalde volgorden van DNA bouwstoffen zijn die lichamelijke en biologische eigenschappen zoals je lichaamslengte, oogkleur en vatbaarheid voor sommige ziekten bepalen. De grofweg twintigduizend genen beïnvloeden je gezondheid door hoe ze tot uitdrukking komen, verouderen en muteren. Mutaties (blijvende veranderingen van de DNA volgorde van een gen) kunnen worden geërfd van ouders, optreden tijdens celdelingen of door omgevingsfactoren worden uitgelokt. Ze doen meestal geen kwaad. … Tegenwoordig menen de meeste genetici dat onze genen een blauwdruk van onze gezondheid bevatten. …. Een nieuwe tak van wetenschap genaamd epigenetica stelt echter dat onze genen onder invloed staan van uiterlijke omstandigheden zoals dieet, stress, omgevingsfactoren en voedingssituatie van de moeder tijdens de zwangerschap.
De kwestie van de onveranderlijkheid van ons DNA is vooralsnog onbeslist. Het ene wetenschappelijke kamp zegt dat we slaven ervan zijn, het andere houdt vol dat omgevingsfactoren het kunnen veranderen.”

Wat je zelf kunt doen
Dat ligt natuurlijk in grote mate aan welke theorie voor jou het uitgangspunt is. Als je denkt dat je je genen nu eenmaal gekregen hebt en deze onveranderlijk zijn, nou ja, dan zijn ze dat ook en kun je zelf niet veel doen.
Maar als je gelooft dat omgevingsfactoren je genen kunnen veranderen, dan valt met minder stress, een voor jou goed dieet, voldoende beweging enz. veel te verbeteren. Want goede genen of niet het hangt er dan vanaf hoe je ermee omgaat. Als laatste voorbeeld wordt in het boek dr. Bruce Lipton aangehaald. En in het boek van de vorige keren, de Healing code, wordt deze dokter ook vaak als bron aangehaald. “In zijn boek “De biologie van de overtuiging – hoe je gedachten je leven bepalen, stelt hij dat niet genen en DNA het gedrag van ons lichaam bepalen, maar dat de genen worden ‘aan- en uitgezet’ door externe factoren. Als deze hypothese juist blijkt is dit reden te meer om je DNA de allerbeste boodschappen te sturen.

Welke theorie lijkt jou het meest logisch?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.