Zes stappen om jezelf te helen

Wanneer men wil genezen, is men reeds half gezond. – Seneca

De stappen voor zelfgenezing
Na alle hoofdstukken over de bewijzen voor het placebo- en nocebo- effect, de rol van de arts, hoe we niet meer leren te vertrouwen op ons eigen lichaam en dat de kracht van hoe en wat we denken en doen effect heeft op ons lichaam, zijn we nu toe aan het laatste stuk, de stappen voor zelfgenezing. Ik denk dat er in haar verhaal wel een belangrijke stap wordt overgeslagen en dat is dat je de ziekte soms nodig hebt om datgene te leren wat je op een andere manier niet kunt leren. Maar ik ben erg beïnvloed door “De zin van ziekte” van Dalhke en Detlefsen, waar ik al eerder over schreef.
Maar nu ga ik verder met de stappen van Lissa Rankin, want uiteraard zijn er meerdere wegen naar Rome en misschien is deze route voor jou wel heel geschikt.

Stap 1: Geloof
Natuurlijk is dit de eerste stap. Als je goed gelezen hebt hoe belangrijk het is wat je gelooft, dan kun je dit niet overslaan. Als je niet gelooft dat je jezelf kunt helen, hoef je de andere stappen niet te doen. In haar boek is Lissa Ranking begonnen bij het Spontaneous Remission Project en daar kun je ook kijken als je meer inspiratie nodig heb. Beperkende overtuigingen werken in ieder geval niet mee. Natuurlijk hebben artsen statistieken en de meeste mensen houden zich aan wat de dokter zegt. Maar een enkele bewijst toch dat het wel anders kan. Nu kun je dat gerust als twijfelachtig of ongeloofwaardig afdoen. Maar bedenk goed wat het je oplevert. En als de gedachte je niet helpt, waarom zou je die dan geloven?

Stap 2: Vind de juiste steun
Je wilt natuurlijk gebruik maken van wat moderne geneeskunde te bieden heeft. Maar misschien heb je nog wel meer steun nodig op je reis. Want de ratio bewijst altijd zijn eigen gelijk. Misschien ken je iemand die al ervaring heeft opgedaan en wil die je tips geven en steunen. Maar misschien zoek je ook een psychotherapeut, acpuncturist, yoga of meditatieleraar. De mogelijkheden zijn eindeloos en het gaat erom waar jij je goed bij voelt.

Stap 3: Luister naar je lichaam en intuïtie
Voordat je ziek werd richtte je je alleen op de linkerkant van je hersenen. Je lichaam kon niet tot je doordringen totdat het aangaf dat er echt iets mis was. Dat is het moment om er aandacht aan te gaan besteden (eerder kan ook, is zelfs beter).
Dan is het nodig om alle rationele gedachten een tijdje het zwijgen op te leggen en weer te luisteren naar het wijze intuïtieve deel van jezelf. Het is er al die tijd geweest, maar kon niet op tegen de constante stroom van gedachten. Ze zeggen weleens dat intuïtie fluistert en dat je echt je best moet doen om het te horen.

Stap 4: Diagnose van de grondoorzaken van je ziekte
Natuurlijk ga je naar een arts om te weten wat er aan de hand is. Maar ben jij een van de patiënten die na alle onderzoeken nog niet weet wat er aan de hand is, wanhoop niet. Het is dan niet dat de symptomen alleen maar “tussen je oren” zitten, want ze zitten duidelijk in je lichaam. Het kan te maken hebben met de stressrespons, die heel veel klachten kan veroorzaken, als er onvoldoende ontspanning volgt. Je kunt dan een diagnostische oefening doen op pag. 228 van het boek of je kunt de self-healing-kit downloaden.

Stap 5: Schrijf het recept voor jezelf
“Deel van het schrijven van het recept voor jezelf is het jezelf opvoeren als de grote baas van jouw gezondheidszorg. Bedenk dat jij het voor het zeggen hebt. Alle anderen staan ten dienste van jou.”
Op de bij het vorige punt genoemde site staat ook een voorbeeld van een recept. Als je de grondoorzaak van je ziekte hebt achterhaald, dan kun je ook acties bedenken om dit te veranderen. En natuurlijk moet je dit ook gaan doen. Dus niet alleen denken dat je niet gelukkig bent in bijv. je werk. Maar dan ook echt stappen bedenken die je kunt doen om daarin verandering te brengen.

Stap 6: Focus niet langer op het resultaat
Als je al die stappen hebt gedaan, dan wil je natuurlijk beter zijn. En soms is dat nog niet zo. En dat is niet jouw fout. De weg naar genezing is geen duidelijke en geasfalteerde weg. Eerder een modderig bospaadje. Soms zul je vast komen te zitten of moet er eerst iets gebeuren voordat je inziet wat je kunt veranderen. Ik heb bijv. geleerd dat je loslaten niet kunt forceren. Of liever het is niet wat je kunt doen. Je moet iets kunnen toelaten. Ik zei vaak: “Als ik wist wat ik moet loslaten, dan doe ik dat wel”. Dus het ligt niet aan je wil, hoeveel je ervoor over hebt of je inzet. Het is een geleidelijk proces van anders denken, voelen en dan langzaam beter worden. Wees blij met kleine stapjes, want met veel kleine stapjes kom je ook waar je wilt zijn.

Heb je het recept voor jezelf geschreven en wil je er iets van delen? Ik zal ook mijn eigen recept schrijven en hier binnenkort publiceren.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.