Je persoonlijke recept

Het wordt verondersteld een beroepsgeheim te zijn, maar ik vertel het je toch. Wij artsen doen niets. We moedigen slechts de arts in jou aan en helpen die een beetje. – Albert Sweitzer

Eerst de grondoorzaak achterhalen
Je begint natuurlijk niet met het recept, maar met datgene wat aan jouw klachten ten grondslag ligt. Dat kun je doen door de oefeningen in het boek “Meer brein, minder medicijn”, maar ook door te “focussen”, een “helende reis” te maken of de “zin van ziekte” te raadplegen. Al deze methoden staan in boeken, die ik eerder heb behandeld. Raadpleeg de boekenlijst als je er meer over wilt weten of zoek op die termen in het blog. Je kunt haar diagnose op alle vlakken van je leven toepassen, je relatie, je werk, je omgeving, je creativiteit, geld, gezondheid enz. Zoek op al die gebieden naar de beperkende overtuigingen, wat je vasthoudt in de situatie en wat je nodig hebt.

In mijn geval kon ik van verschillende grondoorzaken uitgaan. Ik benoem er hier drie. Ik heb deze oorzaken eerder maar in een ander licht besproken. Deze drie oorzaken hebben op heel veel gebieden in mijn leven zijn weerslag. Maar ik probeer het zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Als eerste was er in mijn leven weinig ruimte voor intuïtie en creativiteit. De eenzijdigheid van alleen in het hoofd leven zorgde voor een onbalans. Tegelijkertijd had ik niet in de gaten hoeveel energie ik met het hoofd gebruikte en dat ik te weinig overlaat om het lichaam goed te laten functioneren.
Ten tweede was er een sterke behoefte aan controle. Niet alleen van mezelf, maar ik dacht het soms ook beter te weten voor anderen. Als ik het niet deed, dan werd het niet goed gedaan. Over druk gesproken die je jezelf dan oplegt.
Ten derde gaat het over beweeglijkheid, ruimte voor jezelf. De ziekte liet zien dat ik redelijk onbeweeglijk werd en mezelf nog maar weinig ruimte gunde.

De beperkende overtuigingen
Voor deze drie grondoorzaken ben ik op zoek gegaan naar de beperkende overtuigingen.

    1. Het moet een resultaat (en een goed resultaat) opleveren anders hoef je er niet aan te beginnen.
    2. Dat resultaat kan alleen bereikt worden door alles helemaal uit te denken en stap voor stap zelf goed uit te voeren.
    3. Daarmee heb je dan heel veel zelf te doen. Iemand anders vragen is dan niet aan de orde. Dus kun je maar beter bezig blijven en zorgen dat alles piekfijn in orde komt.

Dit zijn dus duidelijk oplossingen van het hoofd. Vreemd genoeg zat er ook heel veel twijfel of ik het wel allemaal zelf kon doen. De dubbele stress komt nu wel goed naar voren.

Recept
Op het gebied van overtuigingen: laat de controle en het resultaat los. Dat kan, als je geduld hebt, door te gaan schrijven, tekenen, dansen, tuinieren, muziek maken of luisteren. Ik ging vooral schrijven. Maar dat is tegelijkertijd de valkuil. Dat is een manier van jezelf uiten, die weer vanuit het hoofd kan worden gedaan. In een flow komen en vanuit gevoel schrijven is de bedoeling. En dan moet je loslaten dat het leesbaar en begrijpelijk enz. is. Ik heb hiervoor het boek “The Artist Way” gebruikt. Maar in eerste instantie deed ik alleen de voor mij gemakkelijke oefeningen. Ik schrijf elke dag 3 ochtendpagina’s, maar dat gaat meestal over dagelijkse dingen. Het heeft wel geholpen, maar er kan nog meer.
Het recept nu: blijf schrijven, maar ga ook tekenen of verven zonder dat het iets hoeft te worden. En niet een keertje, nee regelmatig. Op je eigen tempo en volgens je eigen voorschrift.

Laat het resultaat ontstaan
Omdat het voor mij heel moeilijk is om ergens aan te beginnen, zonder enig idee wat het moet worden, mag ik er kort aan denken. Wat wil ik graag. Bij tekenen zijn het vaak bloemen. En ook nog vaak dezelfde. Maar dat geeft niet, ik mag gerust elke dag een bloem tekenen en alleen afwisselen in kleuren en vormen. Ik sta er even bij stil en vraag mezelf dan welke kleur bij deze dag hoort. En het niet helemaal vooraf bedenken betekent in ieder geval veel minder frustratie. Want zoals je al wel begrepen heb kan ik niet goed tekenen. Door dan minder van jezelf te eisen, wordt de activiteit leuker en kun je gewoon blij zijn met het doen. En als gevolg daarvan dan ook weer tevredener met de uitkomst.
Het recept nu: pak deze werkwijze weer op en probeer het op zoveel mogelijk activiteiten uit.

Maak ruimte voor jezelf
Mijn lichaam toonde een onbeweeglijkheid, maar die onbeweeglijkheid zat ergens anders. Alleen op het niveau van het lichaam werken aan beweeglijkheid werkt niet. Je hebt er bewustzijn voor nodig. Ik had tijd nodig om te zien waar de onbeweeglijkheid nog meer voorkwam. En dat kun je niet doen door heel druk te blijven, daarvoor heb je stilte en rust nodig. Even helemaal teruggeworpen op jezelf kun je weer zien in welke richting je wilt bewegen. Niet meer terug, maar verder en op een nieuwe manier.
Vorig jaar deed ik erg mijn best om te lopen en meer te doen en heb mezelf helemaal uitgeput omdat ik het op een oude manier wilde doen. Nu leer ik langzaam opnieuw rechtop komen en balans vinden. Dus gericht aandacht in het lichaam en niet alleen alles naar het hoofd. Het lopen gaat nog niet zo snel, maar ik raak er niet meer helemaal uitgeput van.
Het recept nu: blijf voelen wat het lichaam kan en blijf ook aanwezig. Dus niet met je gedachten alle kanten op, eisen dat je meer en sneller moet lopen. Maar kijk wat het lichaam aankan en luister daarnaar. Omdat iets ooit zo was, hoeft het niet zo te blijven. Word flexibeler en probeer nieuwe dingen uit.

Hoe ziet jouw recept eruit?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.