Je kunt veel meer dan je denkt

Als je een probleem ziet,
is dat jouw probleem.
Als je vindt dat iemand ergens iets aan zou moeten doen
bedenk dan ….
dat je zelf ook iemand bent. – onbekend

Een aanvulling op je eigen recept
Het lijkt misschien wel veel. Dat je zelf kunt bedenken wat je nodig hebt om gezond te zijn, zelf de steun te zoeken en zelf de acties uit te voeren. Maar het is het enige dat helpt. Toen je klein was, was je heel vastbesloten en zei je steeds weer “ik kan het zelf”, ook als dat nog niet zo was. Toen ik vorig jaar met mijn nichtje van 13 een taart ging bakken, deed ik ook teveel in de veronderstelling dat zij dat nog niet kon. Op een moment zei ze heel gedecideerd: “nee, dat hoeft niet, ik doe het wel.” En dat ging ook goed. Eigenlijk zijn er maar heel weinig mensen die het fijn vinden bij alles afhankelijk te zijn. Hoe ziek mensen soms ook zijn, ze willen toch graag dat de dingen gaan zoals zij dat gewend zijn.
Waarom zou dat met je gezondheid anders zijn? Waarom alle verantwoordelijkheid zomaar uitbesteden aan iemand die per 3 maanden maar 10 minuten de tijd voor je heeft? Je kunt er voor jezelf veel meer zijn en dus veel meer te weten komen. We hebben afgeleerd om te voelen wat er in het lichaam afspeelt en zijn er zelfs een beetje bang voor. Sommige mensen stellen zelfs een bezoekje aan de dokter uit, uit angst dat er iets ergs aan de hand is.

Als er wat serieus aan de hand is, helpt het niet het te negeren. Dus wat het ook is, ga er mee aan de slag. Een diagnose is een goed punt om te gaan onderzoeken wat het je wil zeggen. Kijk dan breder dan alleen de klacht, als je durft.
Wat ik alleen vind missen aan het verhaal van Lissa Rankin is dat alleen positief denken niet helpt.

Ik zag pas een aflevering van 10 jaar, ik vertrek. Daarin ging een stel met hun 4 kinderen naar Oostenrijk. Ze hadden het al een halfjaar uitgesteld omdat de moeder van het gezin borstkanker kreeg. Ze hadden tegen elkaar gezegd, we ondergaan alles, maar over een halfjaar staan we er weer. Ze gingen vol goede moed toch hun droom realiseren. Ze hadden dus een rotsvast vertrouwen in hun nieuwe leven en dat het wel goed zou komen. Maar het kwam niet goed. Anderhalf jaar na hun vertrek is die vrouw overleden. Nu heeft zij het boek van Lissa Rankin niet gelezen en was misschien ook niet zo bezig met wat ze zelf kon. Tenminste dat is niet gefilmd. Ik vond het verhaal hartverscheurend en hoopte dat het anders zou aflopen. Dat zijn ook de momenten dat ik wens dat er meer kennis verspreid en aanvaard wordt over wat je zelf kunt doen.

Een constructieve aanpak
Wat ik geleerd heb als een meer constructieve aanpak is dat je het destructieve helemaal onder ogen ziet voor wat het is. Bij een ziekte als reuma zie je dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert en kapot maakt. Het is iets wat in je eigen cellen ontstaat en helemaal zijn eigen weg gaat op een hele agressieve manier. Door te onderkennen dat je dat thema niet bewust in je leven toelaat, kan het zich alleen uiten op het lichamelijke vlak. En omdat je een probleem nooit kunt oplossen op het niveau waarop het ontstaat, heb je dus iets anders nodig. Als je bewust het thema agressie in je leven integreert, hoeft het zich niet zo te uiten op het fysieke vlak. Het is nog steeds geen garantie voor volledige genezing maar geeft je wel meer mogelijkheden. Het is niet de bedoeling dat je dan te pas en te onpas iedereen agressief benaderd. Maar door je aandacht te richten op situaties waarin je dat wel wordt, krijg je er meer grip op en als je het goed doet kom je ook bij de positieve kant van agressie uit, dat is moed, voor je eigen belangen opkomen en confrontaties aangaan. Dat is wel heel lastig, vooral als het niet in het beeld van jezelf past. Maar dat beeld, dat is niet echt. Daar kun je heus verandering in aanbrengen zonder dat er iets ergs gebeurt. Natuurlijk zijn er meer thema’s. Dit is maar één voorbeeld.

Ga voor jezelf na of je er iets van herkent. Iets dat voor jou van toepassing kan zijn.

.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.