Gezondheidsgeheim

Het dagelijks drinken van een kopje thee, zal de apotheker zeker failliet doen gaan – Chinees gezegde

Gezondheidsgeheim nr. 12, Kruidenredemies
Dit gezondheidsgeheim komt opnieuw uit het boek “geheimen van mensen die nooit ziek zijn”. Kruidenremedies zijn onlosmakelijk verbonden met de Chinese geneeskunst. In het boek wordt verteld over de heer Li, die bijna 200 jaar zou zijn geworden en gespecialiseerd was in kruidenremedies. Hij dronk elke dag groene thee en voegde kruiden aan zijn dieet toe. Aan bijv. groene thee, ginseng, kaneel worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Sommige daarvan zijn wetenschappelijk bewezen; sommige kruiden bevatten ook giftige stoffen.

In het westen zijn kruiden verdreven naar de te wantrouwen alternatieve hoek. Nadat de “heksen” op de brandstapel zijn beland durfden veel mensen niet meer naar een plantje te kijken. Nu is het simpelweg omdat planten in de natuur vrij voorkomen en er dus geen patenten op kunnen worden gelegd. Er valt met kruiden geen massaproductie te organiseren en dus minder aan te verdienen. Door artsen wordt vaak de nadruk gelegd op het niet controleerbare van kruiden. Je kunt niet precies weten hoeveel van de werkzame stof je binnenkrijgt. Recent heb ik een paar stukjes van een documentaire van Michael Mosely gezien over hoe de moderne geneeskunde en medicijnen zijn ontstaan. Lang werden operaties uitgevoerd zonder verdoving. En degene die de eerste verdoving, ik geloof ether, had ontdekt en wilde demonstreren moest er erg zijn best voor doen om de andere artsen te overtuigen. De meeste medicijnen die gebruikt werden waren afkomstig van planten. Het is nog niet zo lang dat scheikundigen in staat zijn de werkzame stof te isoleren en chemisch na te maken.

Wat kun je zelf doen?
Het beste kun je losse thee drinken. Thee uit builtjes is meer vergruisd, waardoor de blaadjes sneller hun versheid en voedingstoffen verliezen. Pure thee bevat tweemaal zoveel catechinen (antioxidanten) als cafeïnearme thee, driemaal meer dan gearomatiseerde thee en tienmaal meer dan theedrank uit een flesje. Kaneel toevoegen aan bijv. de koffie maakt dat je minder behoefte hebt aan zoetigheid kan ik uit eigen ervaring bevestigen.

Als je hier vaker leest, weet je dat ik meestal de voorkeur geef aan een natuurlijk supplement. Maar natuurlijk moet je daar niet zo maar mee rommelen. Gember, knoflook en kaneel aan je eten toevoegen, dat kan geen kwaad. Maar bijv. propolis (een bijprodukt van honing) gebruiken in plaats van prednison zou je beter onder toezicht van iemand kunnen doen die veel van de heilzame werking van kruiden en natuurlijke geneesmiddelen weet.

Je eten kruiden met bijv. gember, citroengras, knoflook en chilipeper geeft je behalve de gezondheidsvoordelen ook gewoon een smakelijke maaltijd. Voedsel moet eigenlijk je medicijn zijn.
Er zijn verschillende bronnen op het internet. Ik vond bijv. dit
blog en dit. Maar er zijn veel kruidenvrouwen (ja, meestal vrouwen) die hun tips en kennis met je willen delen. Ik heb een keer een kruidenles gevolgd bij een vrouw in de buurt van Lisse of Leiden, maar de details ben ik vergeten. Dus haar kon ik niet meer terug vinden. Was wel heel leuk om te doen. Dan kom je erachter dat bijv. paardenbloem en brandnetel ook superfoods zijn.

Heb jij nog tips over kruiden? Een kruid waar je niet zonder kunt of dat je van je klachten heeft afgeholpen

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.