Bekijk het maar!

Velen denken dat ze vrij zijn. Het is de vrijheid van de onverschilligheid. – Georges van Acker

Een boek geschreven vanuit een gevangenis

Bij gevangenis denk ik dan aan Carmen, de hoofdpersoon van de nieuwe Penoza serie, die ik ook dit keer weer met belangstelling volg. Carmen zat wel goed in de gevangenis en toch wordt er aan haar getrokken om eruit te komen. Daar gaat  het boek, waar ik nu iets over wil zeggen,  ook over. Niet letterlijk, maar figuurlijk.

Het is het boek F**k it 2 van John C. Parkin. In zijn ogen ben ik net fantasieloos deze post begonnen met een citaat van iemand anders. Maar omdat zijn boek er over gaat dat je je minder van de mening van anderen moet aantrekken en jezelf moet bevrijden van alles wat je kan tegenhouden om het leven dat jij wilt te leiden, zeg ik tegen die uitspraak F**k it. Of eigenlijk zou ik eerder zeggen, “Barst!” of “Bekijk het maar!”

Maar waar het om gaat is dat je jezelf leert te bevrijden uit een zelf geconstrueerde gevangenis. Net als Charlie in Two and a half men van zijn therapeut leert: “je bent zowel de gevangene als de cipier”. In dit boek beveelt John Parkin de F**k it therapie aan. F**k it betekent loslaten door te beseffen dat de oorzaken van je zorgen, spanning en pijn niet zo belangrijk zijn als je ze in een groter perspectief ziet. En therapie omschrijven zij als een proces dat genezing brengt bij mensen, geestelijk, lichamelijk of psychisch; letterlijk ‘weer heel maken’.

Wij zitten bijna allemaal gevangen

Natuurlijk gaat deel I van het boek erover waarom je F**k it zou moeten zeggen. Vooral hartgrondig uitroepen tegen de gedachten, emoties en  conditionering, die je gevangen houden kan al heel bevrijdend werken. Maar wat je je wel moet realiseren is dat je gevangenis een verhaal en een doel heeft. Je kunt leren om F**k it te zeggen tegen de dingen die er niet zo toe doen. Maar ook tegen datgene wat je weerhoudt te doen wat je eigenlijk graag wilt. Voor veel mensen is het is het wel comfortabel in de gevangenis. Het is er bekend en overzichtelijk, je weet wat je kunt doen en ook wat niet. In dat comfort kun je je laten wegzakken en helemaal vergeten dat je misschien iets anders wilt. Want dat is best een moeilijke vraag vind ik. De vraag ‘wat wil je echt?’ Verder dan gelukkig zijn of veel geld hebben komen de meeste mensen niet. Dat de relatie die je zo graag wilde, soms aanvoelt als een gevangenis, dat is best vreemd. Of die baan met dat mooie salaris, die op dit moment je hele leven zo beheerst dat je bijna geen tijd meer hebt voor een hobby, een sociaal leven of de nodige beweging. Je hebt het vaak helemaal niet door dat je gevangen zit. Maar als het begint te wringen, dan kan deze therapie je helpen. Het is niet echt een ander advies dan ik waar ik wel vaker over geschreven heb, maar de insteek en de taal zijn anders. En misschien voor jou precies wat je wilt horen.

Volgende keer over in welk gevangenisblok je terecht ben gekomen en nog belangrijker hoe je je eruit kunt bevrijden.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.