In welk celblok zit je?

Je zit tegenwoordig vaster in het verkeer dan in de gevangenis. – Johan Anthierens

Het celblok
Je gaat de gevangenis natuurlijk pas verlaten als je er klaar voor bent. Als je voelt dat er meer is en je een voorstelling hebt gemaakt van hoe het zou zijn om vrij te zijn. Dan durf je F**k it te zeggen tegen alles wat je nog vasthoudt. Maar voor het overzichtelijke is er in het boek F**k it 2 een onderscheid gemaakt tussen de verschillende celblokken. Een korte indruk van de verschillen.

    Celblok A: Het verhaal

“Zo heeft iedereen in Blok A zijn verhaal en ze willen dat dolgraag vertellen. Niet gek als je de teksten ziet die er op de muur van dit cellenblok staat:
Als je een verhaal te vertellen hebt, vertel het.
Jij bent een belangrijk persoon.
Sta voor dat waarin je gelooft.
Muren hebben oren en wij staan klaar om te luisteren.

Iedereen in blok A heeft een verhaal en daar zijn ze mee vergroeid. Ze leven niet in het nu, maar in het verhaal. Hun leven staat stil. Het is als een plaat met een kras. Je hoort steeds hetzelfde en dat gaat vervelen.”

Hoe lang zou je het uithouden in Celblok A? Of wil je al door de muur heenbreken? In het boek kun je daar dan meteen naar toe gaan.

Maar ik ga nog even verder met de andere celblokken.

    Celblok B: Angst

“Degenen, die naar blok B zijn gestuurd zullen denken dat ze in een lange versie van Room 101 zijn beland- een kamer waar je diepste angsten bewaarheid worden. Wie bang is voor slangen, komt in een cel vol slangen.

Op de muren staat te lezen:
68 procent van de gevangenen sterft voordat ze vrijkomen.

Het gevangeniseten is waarschijnlijk de oorzaak van het hoge percentage darmkanker onder gedetineerden.

Teveel slapen kan tot ademhalingsproblemen leiden

Te weinig slapen kan tot hartklachten leiden.

Hun angsten maken hen passief, gespannen en argwanend. … In Blok B is angst een drug. En die drug is gratis verkrijgbaar. Alle gevangenen in dit blok zijn eraan verslaafd. Niemand heeft ooit nagedacht over de langetermijneffecten van dit drugsgebruik. Niemand heeft ooit overwogen dat het grootste gevaar wel eens die angst zelf zou kunnen zijn.”

    Celblok C: serieus zijn

“Op elke muur van celblok C hangt een groot plasmascherm. De doorlopende uitzendingen zijn overal dag en nacht goed te volgen. … De gevangenen zijn erg op zichzelf. Ze voeren hun taken uit en gedragen zich netjes. Elke maand worden ze getest. … In feite op de dingen die iemand een goed en verantwoordelijk burger maken.

Als je van speelfilms houdt of van een biertje, mag je hopen dat je niet in dit celblok terecht komt. Want als je maandenlang deze uitzendingen hebt gezien of gehoord ben je er waarschijnlijk voorgoed van genezen.”

Je kunt met andere woorden ook gevangenzitten in teveel van het goede willen en alles te serieus te nemen.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.