Ontsnappen

Face the facts of being what you are, for that is what changes what you are.- Soren Kierkegaard (Zie de feiten over wat je bent onder ogen, want dat is wat verandert wat je bent).

De overige celblokken
Er zijn nog meer celblokken, maar hiervan zegt de titel je al genoeg.
Blok D, twijfel aan jezelf
Blok E, gebrek aan bewustzijn
Blok F, perfectionisme
Blok G, gebrek aan verbeeldingskracht
Blok H, denken dat het echt is.

Door de muur heen breken
En dan is het nu tijd om door de muur van je cel heen te breken. Tenminste als je er last van hebt en een idee hebt van hoe het anders zou kunnen zijn als je tegen alles wat je weerhoudt F**k it kunt zeggen.
Ik neem als voorbeeld de tekst hoe je door de muur van celblok B, Angst kunt ontsnappen. Want angst dat kent bijna iedereen.

“Onder alles waar je bang voor bent, alles waar ik bang voor ben, alles waar bijna elk mens op deze planeet bang voor is, ligt de simpele angst voor dood en verlies; die constante onderstroom in het bewustzijn die ons influistert dat dit niet voor eeuwig is. En dat het pijn doet. …
Ik wil niet gaan. Ik wil nooit gaan. Ik wil nooit afscheid moeten nemen van mijn gezin. Ik wil eeuwig blijven leven.

Dat is de waarheid. Ik wil voor altijd blijven leven. En alles wat me eraan herinnert dat ik niet eeuwig zal blijven leven, doet pijn. Er zijn zoveel dingen die mij en ons eraan herinneren dat niet eeuwig zal duren. ….

Alles moet weg. Alles verdwijnt. Dat is een feit. Maar dat betekent niet dat dat gemakkelijk te aanvaarden is.

Het is waar en het geldt ook voor jou. Uiteindelijk blijken de meeste angsten die je hebt te zijn gebaseerd op de angst voor verlies – ja op de angst voor je eigen dood en de dood van je geliefden. ….

Het lijkt me dat we dit probleem recht in de ogen moeten kijken. Het is goed om te zien waar je bang voor bent en te begrijpen wat de bron van die angst is. Het is goed om het onvermijdelijke en onafwendbare feit dat ‘Alles Weg Moet’ niet uit de weg te gaan. F**k it is in dit geval niet het F**k it zeggen tegen de angst. Dat zou betekenen dat we die onbewuste angst negeren en gewoon met ons leven doorgaan. Nee, zeg F**k it en kijk je angsten in de ogen. Ga de confrontatie aan met de grote angst die onder al je angsten ligt.”

Geen kleine opgave. Ben jij eraan toe om door de muur van je angst heen te breken?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.