Het beste dieet

Predik niet aan anderen wat ze moeten eten, maar eet wat u toekomt, en wees stil.  – Epictetus

Het beste dieet?

Heb ik me serieus voorgenomen om beter voor mezelf te zorgen en eten te eten waar ik me goed bij voel, komt de ene uitnodiging na de andere voor een etentje, een lunch, een jubileum feest, een verjaardagsdiner.  Tot nu toe zeg ik steeds ja, als er eten is dan kom ik.  Het is steeds gezellig. Dus dan kies ik toch voor het sociale en in tweede instantie voor het gezonde eten. Want eten met anderen is leuker. Ik zoek nog naar een goede balans. Ik kom nu ook net terug van een lunch, deze keer gemaakt en geserveerd door leerlingen van een ROC horeca. Daaruit kon ik afleiden dat toch nog vlees als hoofdbestanddeel van de maaltijd wordt gezien. Thuis eet ik dan sober, ik denk straks alleen een soep. En als er ruimte in de agenda komt, dan ga ik een week vasten. Dan ben ik al die overtollige voedingsstoffen ook weer kwijt. Het is natuurlijk beter zoals in de reclame wordt gezegd: “Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af”. Ik ga bij etentjes een nieuw motto voor mezelf herhalen: “ik eet alles, maar ik eet niet alles op!”.

Zondag jl. was er het tweede deel van een documentaire waarin met de nieuwste wetenschappelijke inzichten voor verschillende groepen te dikke mensen verschillende diëten zijn samengesteld. Ze onderscheiden de “constant cravers” mensen die de hele dag wel kunnen eten en overal eten zien. Deze mensen hoeven maar 2 dagen per week de inname te beperken. Dan zijn er de “dooreters”,  mensen die te weinig hormonen aanmaken die ze het gevoel geven dat ze genoeg gegeten hebben en als laatste de “emotionele eters”, die vooral ook baat hebben bij gedragstherapie en sociale steun. Wat me opviel was dat al die mensen blij waren dat het niet aan hun lag. Dat er een aanwijsbare oorzaak voor hun te zwaar zijn was en dat zij er niet alleen voor stonden. De eerste resultaten waren positief. Volgende week volgt de derde en laatste aflevering. Dan is er echt duidelijk of verschillende diëten voor verschillende mensen kunnen helpen.

Van de cursus met dr. Dahlke leer ik dat hij een groot voorstander is van “peace food”. Eten waarvoor geen dieren hoeven te lijden en worden gedood. Volgens hem is dat voor de hele wereld beter. Want nu kopen wij producten van de “derde” wereld als veevoer, terwijl de bevolking daar het beter kan gebruiken. Daarnaast worden gluten ontraden omdat die in verband worden gebracht met neurologische aandoeningen. En zuivel en suikers horen ook niet bij een gezonde leefstijl. Wat houd je dan nog over? Ja, zoals wij geleerd hebben te eten, maar heel weinig. Ik ben er ook nog niet uit of ik dat wel wil en kan invoeren in mijn dagelijks dieet. Maar ik kan wel merken dat een vermindering van vlees voor mij goed is, dus daar ga ik mee door.

Iedereen kan zelf het beste bedenken wat past en wat voor jou een goed dieet kan zijn. Je kunt er heel veel informatie over vinden. Bijvoorbeeld bij een ziekte als Alzheimer zou door het weghalen van suikers en gluten en het toevoegen van kokosolie een verbetering kunnen worden bereikt. Misschien toch het proberen waard?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.