Vervolg eerste hulp

Sterkte komt niet van winnen. Het zijn je worstelingen die je sterktepunten ontwikkelen. Wanneer je door de ellende gaat en beslist om niet op te geven – dat is sterkte. – Arnold Schwarzenegger

Negatieve reacties
De vorige keer had ik twee vragen uit een onderzoek overgenomen. Ik beloofde de TED talk link deze keer toe te voegen. Maar ik kan hem niet meer vinden. Mijn bladwijzer systeem is nog niet waterdicht. Ik zal de talk binnenkort wel weer tegenkomen en dan plaats ik de link alsnog.
Maar in die talk vraagt de spreekster zich af waarom negatieve ervaringen veel langer blijven hangen dan wanneer er iets positiefs gebeurt. Bijvoorbeeld als ze een goed resultaat behaalt dan kan ze die dag heel blij zijn, maar de volgende dag is de stemming al weer min of meer neutraal. Maar als ze iets negatiefs te horen krijgt, dan kan die stemming dagen blijven hangen. Ook als er dan iets positiefs gebeurt gaat de stemming wel iets vooruit, maar komt nog niet eens op het neutrale punt. Dat leidde tot een onderzoek om te zien of dat voor meer mensen geldt. In het onderzoek krijgen mensen de informatie van de vorige post te horen. De ene groep krijgt te horen dat ze 60% kans hebben dat het goed gaat en beoordeelt de ingreep als positief. De andere groep krijgt te horen dat ze 40% kans hebben dat het niet goed gaat en beoordeelt de ingreep als negatief. Wanneer de volledige informatie aan beide groepen wordt meegedeeld, verandert de eerste groep van mening en beoordeelt dan de ingreep als negatief. De tweede groep verandert na de positieve informatie niet van mening en blijft negatief.

Nu weet ik niet of dit onderzoek al voldoende is om conclusies te trekken, maar zij doet dat wel. In ieder geval in haar eigen leven wil ze meer evenwicht tussen het negatieve en positieve en gaat ook als ze in een negatieve stemming is kijken welke positieve dingen in haar dag gebeurd zijn. En dan blijkt dat je dat kunt veranderen en sneller over het negatieve heen kunt komen. Goed nieuws voor iedereen die last heeft van negativiteit.

Dan de emotionele eerste hulp
Hierbij wel de link, deze had ik beter onthouden. Ik vond het een leuke talk met een duidelijke boodschap. Onze emotionele gezondheid of welbevinden is net zo belangrijk als de fysieke. Waarom zouden we na een afwijzing onszelf helemaal afbreken. En ja, helaas doen we dat meestal zelf. Geen enkele vriendin zou een telefoontje van een verdrietige, teneergeslagen vriendin tegemoet treden met nog meer afwijzing en kritiek. Tenminste dat denk ik. Als iemand dat wel doet, is het in mijn ogen geen goede vriendin. Dus waarom zou je jezelf anders behandelen, dan dat je een goede vriendin behandelt. Verdien je zelf niet net zo veel steun en troost als je een ander zou bieden?
Het pleidooi van Guy Winch, psycholoog, geen echte dokter, is duidelijk. We moeten voor onszelf leren zorgen ook in tijden van emotionele moeilijkheden. Dan hebben we een kans om eruit te komen. Niet als we de wond eerst 10x zo diep maken en onszelf ondermijnen. Dat geldt ook in tijden van fysieke ziekte. Juist dan word je uitgedaagd om mentaal sterk te blijven. Besteed er aandacht aan, juist als er nog niet zo veel aan de hand is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.