Word optimist!

Een optimist accepteert de kans om te verliezen, een pessimist verliest de kans om te winnen. – Inayat Khan

Pleidooi voor optimisme
Dan nu het pleidooi van Leo Bormans om optimist te worden. In zijn boek heeft hij negen toetsstenen voor een positief leven opgesteld. De letters van het woord optimist zijn er in verwerkt. Er staat heel veel wetenschappelijk bewijs in waarom je vooral de positieve kant zou kunnen kiezen. Dit boek is een werkboek, je kunt vragen beantwoorden en kleine testjes doen.
Maar eerst natuurlijk waarom je het zou moeten worden. Ik citeer: “Soms lijkt het of alleen optimisme goed is en pessimisme slecht. Dat is een misvatting. Defensief pessimisme werkt voor veel mensen. Hun geloof in het risico van een slechte afloop laat hen juist uitstekend presteren. Een positieve boodschap werkt in dat geval niet. Het is voor velen zelfs zwaar om het gevoel te hebben altijd vrolijk te moeten zijn. Dat is nergens goed voor. Depressieve mensen zijn echter nagenoeg altijd pessimist. Het verband tussen optimisme en geluk is even sterk als het verband tussen roken en longkanker. Wie rookt krijgt longkanker, wie zich optimistisch opstelt, wordt gelukkiger, gezonder, succesvoller. ….. Optimisme is geen medicijn, het is een levensstijl. En wie zich die levensstijl eigen kan maken, is gelukkiger en slaagt er vaak in dat geluk ook door te geven aan anderen. Waarom zouden we het dan niet proberen?”

Natuurlijk wordt in dit boek dezelfde basisinformatie aangereikt als in de Tedtalk van de vorige keer. We schatten onze eigen kansen en toekomst rooskleuriger in dan dat ze zijn. Het verschil is dat we gaandeweg ons gedrag wel kunnen aanpassen als de situatie anders blijkt te zijn. In het boek wordt het zo omschreven: “Een optimist is een reiziger. Hij komt, gedreven door hoop en avontuur, in beweging. Hij stelt zich open op, zoekt de positieve kracht in zichzelf en is bereid te veranderen. Hij groeit door interactie met anderen, gaat op zoek naar de zin in het leven en slaagt erin anderen te inspireren. Hij blijft lachen en houdt met de verrekijker in de hand een duidelijk doel voor ogen. In deze beschrijving zitten meteen de kerneigenschappen vervat: open, positive power, transform, interact, meaning, inspire, smile, target.”

Ben ik een optimist?

Met deze drie eenvoudige vragen uit het boek kun je gemakkelijk nagaan of je een optimist of een pessimist bent. Het gaat om je reactie op positieve en negatieve gebeurtenissen.

Je bent op een feestje. Je vindt het best leuk.
Tijd voor 3 vragen aan jezelf. Wat denk je? Eerlijk antwoorden.

1.

  a. Tof dat ik toch maar besloten heb om naar hier te komen.
  b. Tof dat ze me hiervoor hebben gevraagd.

2.

  a. Het feestje is bijna voorbij. Morgen weer naar het werk.
  b. Zou er straks nog ergens zo’n feestje zijn?

3.

  a. Was het leven maar zo leuk als dit feestje.
  b. Dit feestje gaat nog nazinderen.

Antwoorden komen de volgende keer. Of je kunt zelf vast in het boek kijken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.