Gezondheidsgeheim

Excuseer zou ik uw dutje mogen onderbreken om de les te hervatten? – Guy Vanthemsche

Gezondheidsgeheim 15: dutten
Een middagdutje schijnt heel heilzaam te zijn. Volgens een Oost-Europees volksgeloof is een goede reden voor een middagdutje dat je daarmee de wraak van Poludnica (de Middagvrouw) kunt ontlopen. Zij kan je nl. een zonnesteek bezorgen, je met waanzin slaan of je hoofd afmaaien als ze je te pakken krijgt. Dit verhaal kennen we misschien wel niet allemaal maar je hebt vast wel eens in Spanje tijdens de siësta geprobeerd te winkelen. Dan kwam je erachter dat tussen ongeveer 13.00 en 15.00 uur bijna het hele sociale leven in de dorpen stilligt.

De feiten over dutjes
Natuurlijk komen deze feiten weer uit het boek “Geheimen van mensen die nooit ziek zijn”.
Zonder of met dutjes, een mens brengt ongeveer een derde van zijn leven slapend door. Waarom precies blijft een raadsel voor de wetenschap. Slaaponthouding heeft hetzelfde biologische effect als stress: oververmoeide lichamen maken versneld het hormoon cortisol aan, dat energie levert maar het aanmaken van het menselijk groeihormoon belemmert, waardoor het lichaam minder goed kan herstellen. Evenals stress tast slaaptekort de immuunfunctie aan. En slaap behoedt ons voor meer dan alleen infectieziekten. Uit recent onderzoek bleek dat slaapgebrek kan leiden tot kalkafzetting in de hartaderen en daarmee het risico op een hartinfarct vergroot. Bovendien kan slaapgebrek leiden tot toename in gewicht. De beste tijd voor een dutje is tussen 13.00 en 15.00 uur. Ons lichaam heeft dan behoefte aan een rustpauze.
Tot zover de feiten. Ik weet dat mijn opa altijd een dutje deed en hij is 91 jaar geworden. En er is natuurlijk die bekende uitspraak van ik dacht Joop Zoetemelk dat de tour in bed wordt gewonnen. Doe er je voordeel mee.

Wat kun je zelf doen
Het kan je helpen een vast moment te kiezen om een dutje te doen.
Zorg dan voor een veilige kalme plek zonder fel licht en zonder stoorzenders als telefoons etc. Zit of lig er comfortabel en warm genoeg bij, maar niet zo warm dat je niet meer op tijd wakker wordt. En als laatste tip, drink een kop koffie of cafeïnehoudende drank vlak voor je indut. Omdat de cafeïne twintig minuten nodig heeft om het hele spijsverteringstraject te doorlopen, kun je net een kort dutje doen voor hij effect sorteert. Proefpersonen uit een Japans onderzoek waren alerter en productiever als ze eerst koffie dronken.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.