Bewust bewegen

Het wonder is niet om in de lucht te vliegen of over het water te lopen, maar om op de aarde te lopen. – Chinees spreekwoord

Alexandertechniek
Vandaag een boek over leren om bewust te bewegen, de Alexandertechniek. De ondertitel van dit boek is “oefeningen voor een gezond leven”, geschreven door Joe Searby. Ik twijfelde even of dit wel echt een boek was; het is een duidelijk pleidooi voor het zoeken naar een docent in de Alexandertechniek. Dat deed me denken aan een uitgebreide folder. Maar dat was weer te kort door de bocht. Er wordt wel in uitgelegd hoe en waarom het werkt, maar ook hoe moeilijk het is om helemaal zelf uit te vinden. De grondlegger van deze techniek de Australiër Frederick Alexander, was acteur en kreeg last van heesheid. Hij begon een zelfontdekkingsreis, die leidde tot deze techniek.

De ontdekkingen
Bij Alexander werden door de artsen geen afwijkingen aan zijn stemorgaan gevonden en behandelingen hadden geen effect. Dus concludeerde hij als zijn stemorgaan goed werkte, het aan de manier moest liggen waarop hij het gebruikte. Hij zette spiegels neer om zichzelf te observeren terwijl hij teksten repeteerde. Hij zag dat hij zich bij het spreken onnodig inspande en dat dit nog opvallender werd als hij de teksten opzei. Dit inzicht leidde tot zijn conclusie dat specifieke training zonder de gehele persoon erbij te betrekken niet tot verbetering zou leiden en zelf schadelijk zou kunnen zijn.
Hij heeft in de jaren van oefenen ontdekt “dat lichaam en geest ondeelbaar zijn, dat de manier waarop we onze fysieke en mentale eenheid gebruiken invloed heeft op de kwaliteit van ons functioneren en dat de balans tussen hoofd, nek en rug niet alleen het makkelijk bewegen bestuurt, maar ook het algehele welzijn”.

Wat kan dit voor je betekenen?
In de ogen van Alexander gebruiken wij ons lichaam vaak verkeerd en dit kan tot schade en pijn leiden. Bijvoorbeeld je hoofd weegt zo’n 4,5 à 5 kilo. Als je je hoofd niet in goede balans houdt, belast je de spieren van je nek en schouders meer en breng je die onbalans in je hele systeem. Nu kun je natuurlijk ook zelf gaan oefenen voor een spiegelwand. En met heel veel aandacht je eigen houding tijden het staan en lopen gaan bestuderen. Maar je kunt het sneller leren als iemand je in de juiste positie zet. Een docent kan je laten voelen hoe je zou moeten staan. Zelf denk je dan misschien dat het helemaal uit balans is, omdat je al lange tijd gewend bent aan je eigen houding.
Het boekje is zo geschreven dat je onmiddellijk een docent gaat opzoeken als je een probleem hebt met je houding zoals ik. Ik heb alleen nog geen docent gevonden die ik gemakkelijk bereikbaar vind. Dus oefen ik alvast met de aanwijzingen in het boek. Want je kunt jezelf ook richting geven. Door eraan te denken dat de grond je draagt, dat je jezelf aan een denkbeeldig touwtje kunt uitrekken tot het plafond en als je opstaat bedenkt dat je heel licht bent en gemakkelijk kunt opstaan. Voorlopig ben ik me ook heel erg bewust dat ik nog niet in balans sta, maar oefening baart in dit geval ook vast kunst.

Wil jij een betere balans vinden en gemakkelijker leren bewegen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.