December dingen

rijker worden

Sinterklaas
De maand december staat al heel lang in het teken van feestelijke gebeurtenissen. Sinterklaas wordt door een steeds kleinere groep gevierd. De kerstman is hard bezig zijn plaats in te nemen. Het geknutsel en de gedichten voor het Sinterklaasfeest zijn voor veel mensen te veel van het goede. Niet alleen voor mijn familie. Maar alleen een cadeau geven en uitpakken en het daarbij laten, vind ik wat kaal. Door vooraf een stemming te houden, heeft de traditie het dit jaar nog gewonnen. Ik weet niet hoe het volgend jaar gaat. Maar dit jaar hadden we een kamer vol met grote cadeaus en nog grotere surprises. Mijn moeder kreeg bijv. een kersenboom met te klein net. Omdat ze het net erover wilde hebben voor de vogels en niet wilde inzien dat het net niet groot genoeg was. Mijn schoonzus had dat wel een paar keer gezegd, maar ze kon het pas zien toen mijn broer het zei. Natuurlijk was het verhaal al een keer onderwerp van gesprek en grote hilariteit geweest. Helaas heb ik vergeten foto’s te nemen. Maar aan het eind zei mijn neefje van 8 dat hij Sinterklaas toch een heel leuk feest vond.

Kerststress
Een dag na Sinterklaas, maar eigenlijk ook al daarvoor worden we weer verleid tot een nog mooiere kerstboom, kerstdis en niet te mislukken recepten voor het heerlijkste eten. Het kan bijna niet op. En dan moet ik steeds vaker denken aan een cartoon die ik ergens heb gezien, waarbij een man, de dag voor kerst bij de bakker een half bruin brood besteld. En de vrouw achter de toonbank uitroept: Bent u soms atheïst?” Misschien kwam daar wel mijn kriegel vandaan de vorige keer. Van het zoveelste must-have-zwarte-feestjurkje (heb ik, meer dan 1) de trends voor de boom dit jaar en als je geen echte boom wilt, kijk dan eens in de bouwmarkt of de geel-blauwe woongigant (heb ik en deed ik), de cadeau lijsten voor een onvergetelijke kerst (niet nodig, want we geven geen cadeaus met de kerst) enz. enz. We blazen de feestelijkheid zo op dat we er zelf bijna onder bezwijken. Dus ik ga dit jaar in een al aanwezig zwart jurkje aan mijn eigen tafel met mijn eigen servies iets lekkers eten, zoals ik elke dag lekker eet, met een paar gasten. Iets meer gedoe, want meer mensen en iets netter gekleed en een gedekte tafel, maar verder laat ik het aan mij voorbij gaan. Geen kerststress dit jaar.

December reflections
Dan zag ik nog dit initiatief voorbij komen van Susannah Conway. Je kunt de hele maand meedoen met de “reflections” door elke dag een foto te maken, iets te schrijven aan de hand van haar thema’s. Je kunt kiezen of je iets elke dag wilt doen, of een keer in de week en of je het wilt delen. Ik ga er wel iets mee doen. Het resultaat zie je binnenkort hier.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder de thema’s opgenomen. Bron: Susannah Conway
Print

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.