December reflecties

hoe het zou moeten zijn
Wat ons het meest in de war maakt in ons leven is het beeld in ons hoofd hoe het zou moeten zijn.

 

Stralend

Ik heb deze keer geen foto van iets glinsterends of stralend. Maar wat me van dit jaar het meest is bijgebleven is de vraag van Marie Kondo “does it spark joy?” wat ik zou vertalen met “straalt het vreugde uit of word ik er blij van?” Dat houdt me al een tijdje bezig. Niet dat ik met een grote opruimklus ben begonnen, dat komt nog wel. De aanbeveling van Marie Kondo in het boek Opgeruimd is dat je er eerst tijd voor neemt om te bedenken hoe je wilt leven en wat je om je heen wilt hebben waar je gelukkig van wordt. En in die fase ben ik nu.  Dit jaar stond in het teken van energie opbouwen en behouden.

Wat mijn huis betreft stel ik me dan voor dat alles wat ik heb een mooie plaats heeft, geen keukenkastjes waar alles in elkaar gepast moeten worden om het deurtje nog dicht te krijgen en kledingkasten waar alles een plek heeft en niets uitpuilt. Eigenlijk gaat mijn fantasie nog verder. Een zelfopruimend en zelfreinigend huis, dat lijkt me wel wat. Of gewoon een robot die zorgt dat het weer op zijn plek komt. Want de kaboutertjes in mijn huis maken er een potje van.

Vooral in het begin van het jaar, toen ik echt weinig energie had en tijdelijk hulp bij het schoonmaken had ingehuurd, kon ik er wel blij van worden dat het gewoon gedaan werd.

Maar sindsdien heb ik er wel wat bijgeleerd. Ik heb geleerd dat ik mezelf niet help door alleen in mijn hoofd bezig te zijn. Ik kan me nu met aandacht richten op datgene wat ik aan het doen ben en er niet tegelijkertijd van alles bij bedenken. Dat het niet hoort, dat ik het niet zou moeten doen, dat ik het alweer aan het opruimen ben terwijl ik dat gisteren nog gedaan had, etc. Dat zorgt ervoor dat ik heel snel uitgeput word. En voor iemand die nog aan het opbouwen is met energie is het belangrijk te weten waar je energie aan kwijt raakt. En elke gedachte is ook energie. Dus je kunt in je hoofd heel veel energie opmaken, zonder dat je het in de gaten hebt.

Voor mij ging dit jaar dus niet om dingen maar om mezelf. Wat heb ik nodig om weer te kunnen stralen. En het antwoord is dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Waar wil je energie aan geven? Wat is het waard en voegt iets positiefs toe aan je leven? Piekeren en teveel denken halen heel veel energie bij je weg. Daar was ik wel aan verslaafd, maar afkicken is echt mogelijk. Dat was wel de belangrijkste les van dit jaar. Sinds ik dat aan het oefenen ben, krijg ik van verschillende mensen te horen dat ik er heel goed uitzie. Sommigen kijken me nog net niet met open mond aan, maar het scheelt heel weinig.

Wat laat jou weer stralen?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.