Emotionele rollercoaster

Wees daar waar je bent. – Jon Kabat Zin

 

Een ding tegelijk

Als je in een ziekenhuis terecht komt heb je zelf bijna niets meer in eigen hand, maar je familie ook niet. Je hebt je aan te passen en kunt elke dag weer verrast worden. Het ziekenhuis stelt je niet echt op de hoogte, daar moet je zelf actie voor nemen. En zo werd ik twee keer verrast door andere personen in het bed waar ik mijn man verwachtte. De eerste keer hadden ze me nog net, toen ik onderweg was, geprobeerd te bereiken. Maar de tweede keer was het ze helemaal ontschoten. Je hart zinkt dan in je schoenen. De situatie was al onzeker en dan denk je toch snel aan iets ergs. Dat was niet helemaal nodig, maar ik moest wel mijn best doen om mijn gedachten en emoties te beteugelen.

Want die gedachten schieten alle kanten op. Als je niet oplet word je er depressief van en kun je bijna niet meer functioneren. En dat kon ik er niet bij hebben. Want ik wilde mijn werk blijven doen, moest afspraken van mijn partner afzeggen en werk voor hem doen. Dan nog alle belangstellende telefoontjes beantwoorden, mijn huis bijhouden, boodschappen doen, soep maken en naar het ziekenhuis gaan. Dus eigenlijk een extra tandje bijzetten en daarbij kon ik geen stoorzender gebruiken. Wat hielp  was dat ik het hele jaar al geoefend had om maar een ding tegelijk te doen en dat met aandacht. Dus als ik aan het werk was, was ik alleen daar mee bezig en in het ziekenhuis was ik ook helemaal daar. Natuurlijk was ik uitgeteld als ik dan thuis was, maar zo kon ik het volhouden en nog steeds. Perfect ging het ook niet, maar ik heb het wel gered.

Je hoeft je gedachten niet te geloven.

Gedachten kunnen je het ergste doen geloven. Als ik niet alert was geweest had ik nu al een afscheid georganiseerd, mijn huis verkocht en was ik aan de bedelstaf geraakt. Want mijn gedachten kunnen helemaal op eigen houtje, zo lijkt het, de ergste scenario’s uitwerken en ook nog realistisch laten lijken. Iedere keer moest ik mezelf een halt toeroepen en vragen: “is dat zo?”  Keer op keer was het niet zo. Dus blijf waar je bent, ook in je gedachten.

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.