Hulp onderweg

We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen. – onbekend

 

Hulp door onbekenden

De afgelopen weken ben ik gevraagd en ongevraagd door heel veel mensen geholpen. Het heeft me verbaasd en goed gedaan hoe gemakkelijk ik hulp kon krijgen bij de kleine en grote dingen. Vooral de hulp door onbekenden heeft me verrast. Zo was er de eerste keer dat ik zelf boodschappen ging doen en ik meteen teveel meenam. Hoewel mijn auto dichtbij stond moest ik er toch even bij gaan zitten voordat ik me er toe kon zetten naar de auto te lopen. Een andere vrouw, die er zat bood spontaan aan de tas voor me te dragen, want ” u loopt moeilijk”. Dat gebeurde vaker, op weg van het ziekenhuis naar de parkeerplaats als ik liep te sjouwen met goed bedoelde fruitmanden, flessen sap en bloemen,die het bezoek had meegebracht voor de zieke. Dat kon allemaal niet in het ziekenhuis blijven. Het kastje was daarvoor echt ontoereikend. Dus nam ik het aan het eind van het bezoekuur mee naar huis. Meerdere keren boden voorbijgangers spontaan aan de tas voor me te dragen. En meerdere keren kon ik de hulp dankbaar accepteren.

Hulp door familie en vrienden

Vorige keer gaf ik al aan dat we hulp krijgen. Natuurlijk is er de thuiszorg. Dat is vanaf dag 1 goed geregeld, maar daarmee red je het niet. Gelukkig zijn er vrienden en familie die een boodschapje kunnen doen, soms een maaltijd koken en langsbrengen, meedenken over wat er nodig is of hoe iets kan worden opgelost, een interne verhuizing uitvoeren, zodat we op de begane grond kunnen leven enz enz. Je kunt van te voren niet bedenken wat er nodig is, maar mijn ervaring is dat er voor alles wel een oplossing is. Eigenlijk is de georganiseerde zorg nog het minst flexibel om de zorg op maat te leveren. Daar zijn richtlijnen en protocollen maatgevend. Terwijl een netwerk van vrienden klaar staat om te doen wat nodig is. Bedankjes worden vaak weggewuift omdat de meesten graag iets willen doen. Maar wij zijn ons er heel erg van bewust hoe rijk we zijn met zo’n netwerk en nemen het niet voor vanzelfsprekend aan.

 

 

 

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.