Negativiteit overwinnen

negatief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negativiteit overwinnen

Toen ik zelf weer overeind moest komen, had ik iemand die steeds tegen me zei, wel wat wel en niet wat niet. Je richten op kleine stapjes, die wel gaan levert je meer op dan steeds maar te bevestigen wat niet gaat. Herman Finkers zei het in zijn Oudejaarsconference ongeveer zo: “Als er iets is met je gezondheid, en ik hoop van harte van niet, noem dan de dingen die je wel kunt en niet wat je niet kunt. Dan is aanmerkelijk sneller.” Voor jezelf kun je gemakkelijk die keuze maken. Nou, ja het kost wel moeite maar als je ervan overtuigd bent dat het beter voor je is, dan doe je het toch gewoon.

Maar voor iemand anders kun je die keuze niet maken. Ik moet zeggen dat ik het moeilijker vind om aan te zien hoe iemand anders worstelt dan dat ik zelf aan het worstelen was. Ik snap nu ook waarom mensen je meteen iets willen aanraden dat zal helpen, goed voor je is of iets voor je willen doen. Dus de moeilijkheid is dat ik soms heel goed weet wat iemand anders zou kunnen doen en die persoon er helemaal niet naar vraagt. Mijn dilemma is dan steeds: “dring ik het op of laat ik iemand de tijd om het zelf uit te vinden?” Nu heb ik hier steeds gepleit voor iemand op zijn eigen tempo laten leren en pas iets aanbieden, wanneer hij of zij daar zelf aan toe is. Maar de praktijk is weerbarstig. Soms is iemand echt niet in staat uit de negatieve spiraal te komen en het laten is dan bijna geen optie.

Als je ineens van redelijk actief naar helemaal passief bent gegaan, dan is dat een enorm trauma. Daar wees de huisarts ons op. Had ik zelf ook kunnen bedenken, maar soms als je ergens dicht op staat, zie je het niet zo duidelijk. Wat dan nodig is is de situatie helemaal accepteren en de moed vinden om vanaf nul te beginnen. Niet boos of verdrietig blijven, maar jezelf oppakken en gaan oefenen om je fysieke kracht terug te winnen. Niet bedenken dat je dat altijd kon en bijna zonder moeite. Dat was toen en nu is een hele nieuwe situatie ontstaan. Wat ik merk is dan de JA een enorme kracht heeft. Dus ik heb me niet kunnen inhouden en heb toch maar de oefeningen met JA aangeboden. Dat doen we nu sinds een dag of 4. En ik merk een groot verschil. Misschien dat je er ook wat aan kunt hebben, daarom neem ik een variatie hieronder op. Kijk wat er gebeurt als je de dag zo begint.

`Vandaag is een hele nieuwe dag. Een dag met bekende en onbekende gebeurtenissen. Daar zeg ik JA tegen. Ik zeg JA tegen alles wat er vandaag gebeurt. Ik zeg JA tegen de situatie waarin ik me nu bevind. Niet omdat ik het leuk vind, maar omdat het er is. Ik kan er nog niet goed mee omgaan. Daar zeg ik ook JA tegen. Ik heb deze situatie niet gekozen en ben er …… (boos, verdrietig, gefrustreerd, machteloos of vul zelf maar in) over. Daar zeg ik ook JA tegen. Ik zeg ook JA tegen alle mensen die mijn leven, de hulp die ik krijg, de aandacht en liefde. Ik zeg JA tegen alles wat er nu is. Maar vooral zeg ik JA tegen vandaag en mijzelf.’

Dit is maar een voorbeeld, je kunt het helemaal naar jouw situatie aanpassen. Belangrijk is dat je erkent wat je voelt en daar JA tegen zegt. Lees anders nog eens bij “de kracht van JA” waar ik eerder over schreef.

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.