Eigen zuurstof eerst

Er zijn twee vormen van egoïsme. De eerste is als ik mezelf het genoegen doe om mezelf een genoegen te doen. De tweede is als ik mezelf het genoegen doe om anderen een genoegen te doen. – Anthony de Mello

 

Gezond egoïsme

Om voor iemand te kunnen zorgen, moet je eerst voor jezelf zorgen. Ik wist het heel goed, maar toch trapte ik in de valkuil van mezelf op een lager plan zetten. Want de ander was ziek en kon het niet zelf, daar moest ik voor zorgen. Het duurde even voordat ik ook weer voor mezelf ging zorgen.

Het begon allemaal net na de thuiskomst van mijn partner na de ziekenhuisopname. Alles was toen op zijn herstel gericht. Zelf had ik besloten om ook op de begane grond te slapen. Daarvoor had ik een opklapbaar logeerbed te leen gekregen. Na een nachtje niet slapen, wist ik dat ik iets anders moest regelen. Dat werd een extra topmatras, waarna ik weer redelijk kon slapen. Maar na twee weken gingen al mijn gewrichten protesteren. Ik kreeg toch niet genoeg rust. Uiteindelijk voor mij zelf en mijn eigen bed gekozen. Dat bevalt toch beter en kan ik overdag meer aan.

Hetzelfde gebeurde met het eten. Wij hebben toch al niet echt dezelfde smaak en als je ziek bent, wil je het liefst eten wat je troost. Dat kookte ik dan zo goed mogelijk en vervolgens had ik geen zin meer om voor mezelf nog iets te maken. Ook geen goed idee. Want je hebt alle energie nodig om het vol te houden.

Als derde gingen ook mijn ochtendrituelen in een keer overboord. Sommigen kon ik in het nieuwe ritme inplannen, maar de ochtendpagina’s schrijven is dit jaar nog niet gelukt. Ik mis het wel en ga het binnenkort weer oppakken. Want de thuiszorg komt wel vroeg, maar daarna is er meestal wel tijd.

Tijd om te lezen is er op zich wel, maar ik kan me er niet zo goed toe zetten. Tot die tijd volgt er hier af en toe een inkijkje in mijn leven. De wijze lessen van anderen komen ook weer, maar nog even geduld.

De les van de afgelopen weken, is toch blijven doen wat goed voelt. Tijd maken voor wat belangrijk is, niet alleen voor de ander maar ook voor mezelf. Kijken hoe het de komende weken gaat. Wordt vervolgd.

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.