De draad weer oppakken

Alle adviezen die je hebt gegeven waren voor jezelf bedoeld. Nin Sheng

Verder gaan

Het is een tijd geleden dat ik iets heb geschreven. Ik had het druk en ik ben bezig geweest alle adviezen die ik heb geschreven zelf toe te passen. Dat duurde wel even. En zolang ik het zelf niet kon, had ik ook niets te melden. Wat ik onder normale omstandigheden wel kon, bleek veel moeilijker toen mijn leven op zijn kop werd gezet. Ik heb ontdekt dat het wel kan. En dat het niet zo donker en somber is als je het in je hoofd soms voorgespiegeld krijgt. Op de een of andere manier is het toch aantrekkelijk om het slechtst denkbare scenario steeds weer af te spelen. Alsof je er dan beter voorbereid bent op wat gaat komen. Als ik nu achteraf kijk verbaas ik me er wel over dat ik het tot hier heb gered ondanks alle sombere voorspellingen van mezelf en gebrek aan vertrouwen in mezelf. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar kan er nu weer beter mee omgaan. En dus kan ik hier weer wat schrijven.

Binnenkort ga ik over de lessen van de afgelopen tijd schrijven. Lessen over financieel overleven, niet te ver vooruit kijken, controle loslaten (of eigenlijk is er geen sprake meer van loslaten, je bent het gewoon kwijt) en een nieuw evenwicht vinden. Want gewone dingen kunnen ineens moeilijk zijn, zoals het eerste etentje met gezamenlijke vrienden, het eerste verjaardagsfeestje van zijn familie, ontdekken wie je echte vrienden zijn en welke relaties verdwijnen. Natuurlijk ben ik niet de eerste die dat meemaakt, maar het is voor iedereen nieuw wat er gebeurt en je kunt je daar vooraf geen voorstelling van maken.

Maar ik ben ook dankbaar voor de mensen, die er wel waren en de hulp die ik krijg. Van mijn familie, goede vrienden en soms uit onverwachte hoek.

Net als ik besloot toen ik ziek was dat ik meer was dan de ziekte, bedenk ik me nu dat ik meer ben dan iemand die een naaste heeft verloren. En dat het nu tijd is om verder te gaan.

Natuurlijk heb ik ook documentaires gezien en een paar boeken gelezen. Binnenkort meer.

Author: tineke visscher

One thought on “De draad weer oppakken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.