De voedselwaarheid

Eet echt voedsel, niet te veel, vooral planten.- Michael Pollan

Echt voedsel

Ik heb de laatste tijd een paar verontrustende documentaires gezien over voedsel. Hoe ver de macht van de industrie strekt en hoe onmachtig overheden en bijv. de wereld gezondheidsorganisatie zich opstellen als het om voedsel gaat. En de meningen verschillen nogal over wat echt voedsel is en wat je zou moeten eten. Daarom was de documentaire op RTLZ, genaamd de voedselwaarheid wel een prettig en overzichtelijk verhaal. In die documentaire gaat onderzoeksjournalist Michael Pollan op zoek naar wat je zou moeten eten om je goed te voelen. Hij is zelf verrast dat het antwoord zo simpel is als “Eet voedsel, niet te veel, vooral planten.”

Van de regen in de drup

Wetenschappelijke onderzoeken hebben bepaald voedsel in een kwaad daglicht gezet, zoals bijv. met vet is gebeurd. Vet was de boosdoener en zou leiden tot hart- en vaatziekten. Dat gaf de industrie talloze mogelijkheden voor nieuwe productcampagnes, zoals bijv. voor  minder vette en daardoor gezondere producten. Maar wat blijkt? De industriële producten leiden juist tot de klachten, die ze zeggen te voorkomen. Zo zit in plantaardige margarine transvet, dat gegarandeerd leidt tot lichamelijke klachten omdat het lichaam het niet kan verteren.

De oplossing

Wetenschappelijke onderzoeken zijn goed in het reduceren van ingrediënten die goed of slecht voor je zijn, maar niet zo goed in het totaal overzicht. Bedenk dan als er weer een onderzoek komt dat zegt dat ….. stof uit broccoli goed voor je is, dat het altijd beter is om gewoon de broccoli te eten dan de daarvan afgeleide producten. Voedsel waarvoor luid reclame wordt gemaakt op tv en die met verschillende gezondheidsclaims komen, kun je beter niet eten. Ga naar de “stille” producten in het groenten-schap. Eigenlijk is het beste wat je voor je gezondheid kunt doen zelf koken van verse ingrediënten. Bedenk welke luxe het is als je dat jezelf kunt geven. Ik heb het ook lang niet zo gezien, maar nu ik er een tijd mee bezig ben, wil ik niet meer anders.

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.