Een geïnspireerd leven

Schoorvoetend bekende ze dat ze misschien wel schrijfster wilde worden. Hij glimlachte met een intens mededogen naar de jonge vrouw en vroeg: “Heb je de moed om met dit werk naar buiten te treden? De schatten die binnen in jou verborgen liggen hopen dat je “ja” zult zeggen. – Jack Gilbert uit Big Magic

De kunst van een creatief leven

Ik zit hier terwijl de mussen van het dak vallen in een zomerjurk die ik na de teleurstellende weersvoorspellingen al bijna tussen de mottenballen had opgeborgen. Een plotselinge hittegolf die deze zomer misschien tot een van de warmste maakt, wie had daar nog rekening mee gehouden? Dus kun je maar beter echt elke dag even uit het raam kijken voordat je je aankleedt en er dan het beste van maken.

Vandaag wil ik kort iets zeggen over het boek  “Big Magic” van Elizabeth Gilbert, ja, zij van Eten, bidden en beminnen. In dit boek beschrijft zij hoe het creatieve proces voor haar verloopt. Eerlijk gezegd kan iedereen er zijn voordeel mee doen. Want ook als je niet van plan bent kunst met een grote K te maken, dan heeft ze je toch wel wat te zeggen.

Een van de dingen, die haar helpen, is om te denken dat jij niet zelf zo’n genie bent, maar dat je een genie hebt. En dan hoef je het niet zo persoonlijk te nemen als het even niet gaat. Je genie heeft gewoon niet zo’n goede dag. Ook vertelt ze dat ze al 3 bestsellers had geschreven voordat zij haar baan opgaf om fulltime schrijver te worden. Want ze wilde haar creativiteit niet belasten met de druk van rekeningen betalen. Haar advies is ook dat als je het slechtste, niet leuke deel van je werk niet kunt accepteren dat je dan beter iets anders kan doen. Als je schrijver bent, zijn anderen niet verplicht jouw werk te kopen en/of te waarderen. Dus doe het alleen als het werk op zich de moeite waard is. Eigenlijk is het advies doe het vooral voor jezelf. Als je er andere mensen mee helpt, als ze het geweldig vinden, helemaal leuk. Maar dat is geen gegeven. Volgens mij geldt dat voor elk soort werk. Als je er geen plezier aan beleeft en je kunt met de mindere kanten niet uit de voeten, ga dan iets anders doen.

Volgende keer meer. Maar als je wilt, kun je al wel vast haar TED talk over dit onderwerp bekijken.  https://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius?language=nl

 

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.