Bedreiging of kans

De grootste fout die je in het leven kunt maken,
is voortdurend bang zijn er een te maken. – Elbert Hubbard

Creatieve ideeën
De afgelopen week werd ik er een paar keer aan herinnerd dat het veel uitmaakt hoe je iets benadert. Of je je angst de overhand laat krijgen of de kans. Het eerste voorbeeld is van een kennis, die heel veel creatieve ideeën zegt te krijgen, maar bang is ermee naar buiten te treden omdat hij in de maling genomen zou kunnen worden. Dat is hem in het verleden al een paar keer overkomen. Daarna heeft hij zich verwonderd en ook licht beklaagd over de niet creatieve programma’s op tv met als dieptepunt het uit de oude doos halen van het rad van fortuin. Waarop ik Elizabeth Gilbert aanhaalde, die er van overtuigd is dat als jij niets met het idee doet, het iemand anders zoekt. Dat noemen sommigen plagiaat, maar in haar ogen heel logisch, want het idee hoeft niet verloren te gaan. Ergens heb ik dit ook over Michael Jackson gehoord. Toen hem gevraagd werd waarom hij het niet wat rustiger aan deed, zei hij iets in de trant van: “Ik hoor zoveel geweldige liedjes en als ik er niets mee doe ben ik bang dat ze naar Prince gaan”.

Nieuwe mogelijkheden
De tweede keer was tijdens een bezoek van iemand die al jaren zijn huis verhuurt via Airbnb. Ik was er over aan het denken en zag vooral het inleveren van mijn privacy, mogelijke beschadigingen of verlies van spullen. Mijn bezoeker vond het geweldig, lieve mensen, hij was nog nooit wat kwijtgeraakt, sterker zijn koelkast zat meestal voller als ze weg waren. Hij had eerst ook allerlei bedenkingen gehad, maar die bleken keer op keer niet waar. Dus heb ik nu ook maar een begin gemaakt met een profiel als verhuurder en zie ik wel wat er van komt. Ik ga vooral een advies ter harte nemen en dat is “Begin met wat je hebt. Je huurders geven wel aan wat ze missen of wat ze graag zouden zien”. Want ik zou al naar de winkel gaan voor nieuwe bedden, beddengoed, kasten etc, maar dat is misschien helemaal niet wat er nodig is. Misschien zoeken ze een goedkope plek om te overnachten en is mijn bedbank prima. Ik ga het uitvinden.

Nog even over angst en waarom die zo saai is. Het zegt bij iedereen hetzelfde, nl. stop, stop, stop. Zelfs het domste dikkopje in een petrischaaltje duikt weg als er een hand in de buurt komt. Die weet ook dat het onbekende eng kan zijn en helaas zijn wij ook allemaal zo geprogrammeerd. Maar dan mis je alles wat het leven je te bieden heeft. Als je niet oppast verzuur je en word je heel verongelijkt oud.

 

7

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.