De worsteling van de rups

De grootste veranderingen gebeuren als je ophoudt te geloven dat je zou moeten veranderen. – onbekend

Worsteling

Het leven is voor veel mensen niet gemakkelijk. We willen vaak meer geld, gezondheid of geluk en gaan eronder gebukt als er nog niet aan onze wensen is voldaan. Of het nu het zoeken naar de ideale baan is, klanten die niet tijdig betalen of de behandeling vinden die ons in een keer van de klachten af helpt.

Bij een ander zien we de worsteling duidelijker en willen we graag helpen. Dus gaan we ideeën aandragen van iets waarvan wij denken dat helpt. Soms is dat heel fijn, maar soms kan het ook averechts uitpakken. Dat bedacht ik me vannacht, nadat ik tegen mijn eigen voornemens in toch weer iemand ongevraagd advies had gegeven. Mijn huisarts had me zoveel jaar geleden gewaarschuwd dat ik op een vraag moest wachten. Want, zei hij, als je het voor hen oplost, zonder dat ze zich ervan bewust zijn, ontneem je ze ook de kans het zelf te leren.

Zo kom ik dan bij de worsteling van de rups. Een man had een cocon mee naar huis genomen, toen hij zag dat er al een kleine opening in zat. Maar later zag hij dat de rups klem zat en zich niet door die opening naar buiten kon wurmen. De man besloot de rups te helpen door de cocon open te knippen. De vleugels waren wat nat, dus die blies hij even droog. Daarna zou de vlinder de vrijheid wel tegemoet vliegen. Maar dat gebeurde niet. De vlinder vloog helemaal nergens naar toe. De worsteling blijkt essentieel in het transformatieproces. Zonder de worsteling zijn de vleugels niet sterk genoeg om te kunnen vliegen.

Met dat in het achterhoofd onderdruk ik nog meer de neiging om te helpen zonder vraag. En worstel ik zelf ook nog even verder.

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.