Meningen

mening

 

We vertellen zo graag onze mening. Maar wat doet die er toe?

Ik zag de afgelopen week een aflevering van Ik vertrek over Don en Brigitte. Ik vind het leuk om te kijken hoe mensen een idee of droom vormgeven. In deze aflevering gaat de familie een glamping in Zuid Frankrijk beginnen. Wat in deze aflevering bijzonder is, is dat Don 15 jaar in een rolstoel heeft gezeten en tijdens zijn verblijf in Frankrijk weer gevoel in zijn benen krijgt. Dat gaat zelfs zo goed dat hij, eerst met stok en later ook zonder, weer kan lopen. Geweldig voor hem en zijn familie zou je zeggen. Maar daarna las ik dat deze familie een heleboel reacties hebben gekregen van mensen die denken te weten dat er hier iets anders aan de hand is. Reacties dat deze genezing niet echt is of juist de periode daarvoor verkeerd is voorgesteld. En dat allemaal in minder voorzichtige termen dan die ik hier gebruik. De familie was er ontdaan van, las ik ook.

Sowieso hoef je je van andere meningen natuurlijk niets aan te trekken. Soms is het wel lastig het naast je neer te leggen. We worden op social media natuurlijk uitgenodigd meteen iets te liken of van commentaar te voorzien; het is niet meer voorbehouden aan een paar journalisten. Met het achterhalen van de waarheid lijkt het ook niet zoveel te maken te hebben. Dat commentaar gaat soms wel heel ver en gaat soms een heel eigen leven leiden. We hebben nu zoveel mogelijkheden een mening te ventileren, dat zelfcensuur ook nodig lijkt. Het lijkt mij goed dat er vooraf een paar vragen worden gesteld.

Meestal is het maar een mening en waarom zou een ander er een betere mening op na houden dan jij zelf.

Als je commentaar geeft op de hiervoor genoemde aflevering, bedenk eerst eens waarvoor het dient. Vanuit welke bedoeling geef je deze mening?  Wordt de ander er beter van? Wordt je er zelf beter van? Draagt het iets positiefs bij op welke manier dan ook? Als je denkt dat iemand fraudeert, heb je er bewijs voor? En dan bedoel ik echt meer dan een vage aanname. Zo ja, dan zijn er instanties waar je dat kunt aangeven en dan zal het recht zijn loop hebben. Zo nee, waarom dan zomaar iemand beschuldigen? Heb je wel voldoende informatie? Zou je die mening ook kunnen bijstellen als je verder gaat in je onderzoek? Of was het tijdverdrijf en ben je alweer met het volgende onderwerp bezig?

 

 

Author: tineke visscher

One thought on “Meningen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.