Ik ben je goeroe niet

Stay in you head, you’re dead – Tony Robbins

I am not your guru

De film, die in juli van dit jaar uitkwam over Tony Robbins heet ‘I am not your guru’ De verklaring die hij er zelf voor geeft is dat hij geen goeroe hoeft te zijn want jij bent niet gebroken, je bent helemaal goed en hoeft niets aan jou gemaakt te worden. Maar net als alle mensen is hij ook een vat van tegenstellingen. Want als hij pijn bij iemand ziet, is hij geobsedeerd om dat bij diegene weg te halen als het in zijn vermogen ligt. Hij heeft zelf pijn ervaren in zijn jeugd en vandaar uit een enorme drive ontwikkeld om mensen te helpen en ervan te overtuigen dat zij niet hoeven te settelen voor een  slecht of middelmatig leven. Aan de ene kant vind hij dat hij zichzelf herschapen heeft in wat hij nu is, maar hij erkent ook dat hij hulp heeft gekregen van een docent toen hij zichzelf nog helemaal niet bewust was van zijn mogelijkheden en talenten.

Terwijl ik ernaar zat te kijken drongen zich allerlei meningen aan me op. Zoals ´te Amerikaans´, ´waarom zou je jezelf blootgeven in een groep van 2.500 mensen` en zo nog een tiental, maar die houd ik nu even voor me. Want ze doen er niet toe. Aan het eind van de film zegt Tony Robbins ongeveer : “Mijn manier is niet voor iedereen. Het is een manier, voor mensen die iets helemaal anders en nieuw willen proberen.”

En dat is natuurlijk zo. Er zit in de film een jonge vrouw, die zelf aangeeft met zelfmoord gedachten rond te lopen. Omdat zij als kind is opgegroeid in een sekte waarbij liefde werd geuit als fysieke liefde, hoe klein de kinderen ook waren. Zij weet niet wat liefde is, maar wel wat het niet is. Door zijn interventie en de steun die ervoor haar wordt georganiseerd, zie je haar op de laatste dag als een totaal andere vrouw. Het gewicht van de wereld is van haar schouders weggenomen. Ze heeft nieuwe vooruitzichten, geld en steun gekregen en staat er niet meer alleen voor. En iedereen die aan zo’n wonder meewerkt, verdient toch alle lof.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.