Zelfhulpboeken

Ware meditatie gaat over aanwezig zijn met alles wat er is, ook met moeilijkheden en uitdagingen. Het is geen ontsnapping aan het leven. Via Ingspire.nl

 

Zelfhulpboeken helpen niet las ik pas. Toen was mijn aandacht wel getrokken. Want hoezo niet en volgens wie? Ze maken je narcistisch volgens Svend Brinkman, Deens psycholoog en recensent van zelfhulpboeken. We kunnen ze beter mijden, want ze maken ons narcistisch volgens het artikel in Trouw.

We gaan teveel op in onszelf en naar zijn mening zouden we ons beter kunnen richten op het grotere geheel en liever iets doen voor onze medemens dan alleen maar met onszelf bezig te zijn. Als voorbeeld haalt hij Tony Robbins aan, die kennelijk heeft beweerd dat wij allemaal kleine goden zijn. Dat maakt ons ontevreden als het leven dan toch niet zo maakbaar blijkt. Dat snap ik en ik deel die kritiek. Maar ik wil er wel een kanttekening bij plaatsen. Vanuit ons ego zijn we niet in staat onszelf juist te zien en in dat opzicht zijn beide meningen net zo goed of fout. Dus als we ons ego opblazen omdat we denken helemaal geweldig te zijn, hebben we de les totaal gemist. Een goed voorbeeld van een groot man zonder opgeblazen ego vind ik Nelson Mandela. Hij was 27 jaar gevangen en had, naar ik aanneem, alle tijd om op zichzelf te concentreren. Hij vond de grootheid in zichzelf en de bescheidenheid. Omdat je als je het echt hebt begrepen weet dat iedereen die grootheid in zich draagt.

Juist als je snapt dat alles liefde is, doe je veel voor en geef je veel aan anderen. Dan hoef je niet meer alles op jezelf te betrekken en bang te zijn dat je tekort komt. Zou dat het grotere geheel niet geweldig helpen als veel mensen zo ontwikkeld waren?

 

 

Author: tineke visscher

One thought on “Zelfhulpboeken

  1. Narcistisch Hmmmm tja! Generaliseren is heel gevaarlijk en Tis hoe je het bekijkt. Je hebt inderdaad van die mensen die al jaren van de ene goeroe naar de andere cursus, van het ene boek van waarheid naar het andere bewegen en dan inderdaad denken dat zij de waarheid hebben gevonden en alles weten! Inderdaad dikke vette egootjes aan het werk hier, dus in die setting geef ik hem geen ongelijk.. Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat zelfhulp boeken niet helpen..

    Ik citeer ” We gaan teveel op in onszelf en naar zijn mening zouden we ons beter kunnen richten op het grotere geheel en liever iets doen voor onze medemens dan alleen maar met onszelf bezig te zijn.”

    Naar mijn weten en ervaring van zelf onderzoek is het juist heel belangrijk om eerst met jezelf aan de gang te gaan voordat je de ander kan begrijpen dus lees überhaupt te helpen! Juist door je schaduw te ontdekken en nog belangrijker te erkennen groeit de empathie en het mededogen naar grote geheel lees je omgeving en de mensheid!

    Dus tja! Nogmaals, tis maar hoe je het bekijkt :)))

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.