Zelfhulpboeken, deel 2

bladzijde

 

Naast de kritiek  op zelfhulpboeken uit de vorige post, kwam ik meer tegen. In een artikel geeft Carien Karsten  een samenvatting van de voornaamste kritiekpunten.

“Al deze kritiek op zelfhulpboeken, zou je kunnen samenvatten in drie punten:

  1. Zelfhulpboeken zijn teveel gericht op aanpassing, en geven geen zicht op schadelijke structuren waar we in leven
  2. Ze zijn te ik-gericht en hebben te weinig oog voor de omgang met anderen
  3. Ze leggen teveel nadruk op authenticiteit en veronachtzamen het belang van vaste gewoonten en rituelen”

Ze is het hier duidelijk zelf niet mee eens en blijft nog wel een tijdje zelfhulpboeken schrijven zegt ze verderop in het artikel.

Maar los van de populariteit van zelfhulpboeken kun je je wel afvragen of mensen het echt lezen en vooral ook er iets mee doen. Want net als je zwemmen of fietsen niet echt leert door erover te lezen, geldt dat natuurlijk ook voor de adviezen die in alle boeken worden gegeven. Je moet er iets mee doen, het jezelf echt eigen maken. Daarvoor mag je best een tijdje alleen met jezelf bezig zijn. Onderzoeken, reflecteren en iets nieuws uitproberen. Deze boeken delen kennis en ervaring, die vaak voor de schrijver zelf een ontdekkingsreis is geweest. Brandon Bays had haar Journey niet geschreven als het voor haarzelf niet heel erg belangrijk was geweest en zo geldt het volgens mij voor nog veel meer boeken. En ze spreken allemaal een andere taal, de een spreekt je aan en de ander niet. Het ene advies is ook krachtiger dan het andere, juist omdat er ervaring achter zit.

Belangrijke vraag is natuurlijk “Waar wil je jezelf mee helpen?” In een klap van je problemen af? Het leven van je dromen in een handomdraai? Of alle rijkdom die je maar kunt bedenken gewoon door je denken te veranderen? Want hoe realistisch is dan je wens? Natuurlijk kun je je denken veranderen, een stressvrij leven en overvloed bereiken. Maar meestal vraagt het wel een grote verandering in het denken. Niet een beetje alleen als het je uitkomt en dan weer een hele tijd vergeten totdat er weer een nieuwe oplossing op papier verschijnt. Dat is hetzelfde als steeds een ander dieet volgen en niet beseffen dat je gewoon dingen eet, die voor jou niet goed zijn. Vaak kan een ander je dat ook niet precies vertellen. Maar ze kunnen je een idee aan de hand doen en daar kun je mee aan de slag gaan.

Wat is voor jou een goed beginpunt?

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.