Doe het zelven

klus

In het BBC Programma Grand Design zag ik een man, die met YouTube filmpjes leerde hoe hij zelf zijn huis moest bouwen. De wens om het vooral zelf te doen werd mede ingegeven door het beschikbare budget. Er was wel een aannemer bij het project betrokken. Het zelf doen leverde af en toe wat problemen op omdat hij het net niet precies genoeg deed. Of soms iets over moest doen omdat het toch niet helemaal zo werkte. Je zag hem vooral heel hard werken en het maximale uit de beschikbare tijd en middelen halen. Want voor de eerste keer beton met een kruiwagen uitrijden en storten, was een hele uitdaging. Vooral omdat de voorwaarde was: binnen een uur het beton uitrijden en  de vloer gelijk maken. Daarbij was het die dag heel warm, waardoor het uitharden nog sneller ging dan normaal en het racen met de kruiwagen ook behoorlijk inspannend werd. Ik kreeg het al warm van alleen het kijken. Maar uiteindelijk werd het wel een huis. Net nog niet helemaal af omdat de ingeschatte tijd toch iets te kort bleek, maar voor 70% toch gehaald.

Nou is het natuurlijk niet hetzelfde maar je zou dit ook kunnen vergelijken met de zelfhulp in boeken of op het internet. De man in de bouwklus bekeek verschillende sites en filmpjes totdat hij zeker was dat dat de beste manier was. En dan ging hij het doen. Dus als je iets als probleem ervaart, ga dan op zoek naar oplossingen. Net zolang dat je de voor jou goede manier hebt gevonden. Soms zul je ook fouten maken, maar die kun je herstellen en dan weer verder gaan. Veel moeilijker dan dat wordt het niet. Het enige waarin je je kunt vergissen is wat het probleem is. Soms heb je daarvoor wel iemand anders nodig.

Zo was er in de film “I am not your guru” een jonge vrouw die als probleem naar voren bracht dat zij zich zo moeilijk aan een dieet kon houden. Daar bleek een heel ander probleem onder te zitten. Toen dat was herkend, kon ze gelijk stappen zetten om verandering in de situatie aan te brengen.

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.