Achteruit zwemmende vissen

Toen Dorothy klein was, was ze gefascineerd door goudvissen. Haar vader vertelde haar dat vissen zwemmen door hun staart heen en weer te bewegen. ‘Ja, zei Dorothy, ‘en als ze hun hoofd heen en weer bewegen, gaan ze achteruit. – Isaac Lidsky

Onze wereld zit vol met achteruit zwemmende vissen, is de stelling van Isaac Lidsky in zijn Ted talk. Daarin vertelt hij dat wat we zien, niet altijd een objectieve waarneming is. Sterker nog; wij zien een gepersonaliseerde virtual reality. Dat het door onze mind gemaakt wordt door wat wij geloven, beseffen we niet. Door angst maken we onze werkelijkheid erger en door inactiviteit laten we onze angsten uitkomen.

Door zijn blindheid heeft hij geleerd dat hij zelf zijn toekomst anders kan vormgeven dan wat zijn angsten hem in eerste instantie vertellen.

Ik heb vandaag niet zo veel tijd, daarom laat ik het nu hierbij. Maar als je deze talk goed tot je door laat dringen, dan kun je hier wel even over nadenken.

Wat geloof jij waardoor je leven er nu uitziet zoals het is. En ben je daar tevreden mee? Zo nee, wat wil je anders maken?

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.