Nog even over talent

talent
Als je een talent hebt, gebruik het. Bewaar het niet. Wees niet gierig met het uitdelen. Geef gul, als een miljonair die van plan is failliet te gaan.

Het is niet altijd duidelijk wat iemands talent echt is, vooral niet voor onszelf. Want voor ons is het gewoon en bijna niet voor te stellen dat een ander dat niet zo doet. Een mooi voorbeeld zag ik in het 7e seizoen van Modern Family, aflevering 14, voor als je het zelf wilt kijken. Daarin wil Phil heel graag een held zijn. Maar als hij een klein meisje wil redden, ziet hij zichzelf in de spiegelwand en omdat hij vergeten is dat hij zich als clown had verkleed, schrikt hij van zichzelf en valt flauw. De afgang is voor hem te groot en hij probeert op heel veel manieren dat goed te maken. Maar het leidt van de ene ramp in de andere. Dan zegt Gloria, zijn zeer aantrekkelijke schoonmoeder, tegen hem, wat nou held. Jij bent veel meer dan een held. Ja, je bent soms zwak, onhandig,je valt en bent bang voor clowns. Waarop Phil zich vertwijfeld afvraagt hoe dit nog een compliment kan worden. Maar Gloria maakt het goed, want ze vervolgt “jij bent op je gemak en je kunt anderen ook op hun gemak laten voelen. Ze kunnen met je praten. Dat is jouw talent.”

Niet veel mensen zullen dat talent meteen herkennen. Maar als je iemand goed kent, zie je dat diegene dat in alle situaties doet.Waarbij anderen zich soms misschien ook tekort gedaan voelen. Zo vertelde een vriendin van mij eens, dat zij weet dat zij heel attent is, maar niet om dat van wie ook terug te verwachten. Alleen was het voor haar zus weleens zuur, omdat zij dat talent niet bezit en hun moeder daardoor anders reageert op haar zus dan op haar. Het enige wat je kunt is toch trouw blijven aan jezelf. Nou is het tussen moeders en dochters wel vaker ingewikkeld, dus het hoeft helemaal niet aan het attent zijn gelegen te hebben. Mijn moeder denkt bijv. ook dat ik niet veel fout kan doen en dan krijgt een van mijn zussen op haar kop om iets wat ik wel gedaan heb en ook nog gewoon gezegd heb. Maar ik dwaal af.

Gelukkig is er een mooi instrument als je je kernkwaliteit niet weet en wilt ontdekken. Ik heb er hier misschien wel eens iets over gezegd. Het is het kernkwadrant van D. Offman. Je kunt er in zijn boek meer over lezen. De stelling is dat je heel veel over jezelf kunt leren van mensen waaraan je je ergert. Want die persoon heeft te veel van iets wat jij heel goed erbij kunt leren om het maximale uit je talent te halen.  Voor wie het niet kent, heb ik een blanco voorbeeld ingevoegd.

kernkwadrantenofman

 

 

Sinds kort heb ik ook een app ontdekt waarmee je kunt achterhalen wat je te leren hebt om het beste uit jouw mogelijkheden te halen. Het heet de Maya wijsheidsapp.. Je kunt hier aan de hand van je geboortedatum zien welk pad bij jou hoort en op de app elke dag zien welke les je kunt leren.

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.