Leven in het nu

In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just Being.” – Eckhart Tolle (In de hedendaagse haast denken we te veel, zoeken te veel, willen te veel en vergeten we de vreugde van het gewoon zijn.)

 

Als Sinterklaas is geweest wordt de aandacht meteen gericht op de Kerst. Ik hoor op de autoradio al heel veel kerstliedjes, de reclames voor kerstbomen, een vriendendiner, of nu al je boodschappen plannen zodat de supermarkt ze op tijd kan bezorgen. Het zijn kennelijk allemaal dingen waar we ons al druk over moeten maken. Maar dit jaar maak ik me er niet druk om. Ik kijk kort terug op het afgelopen jaar en vooral wat het me heeft geleerd.

Ik heb sinds vorig jaar geleerd dat je kunt plannen wat je wilt, maar sommige dingen zijn echt niet aan ons. En in het grote geheel is het niet belangrijk welk thema de kerstboom heeft of dat je gekleed bent volgens de laatste mode. Belangrijker is dat ik de dagen doorbreng met mensen die ik belangrijk vind en dat ik zelf aanwezig kan zijn in wat er is. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de feestdagen, maar voor elk moment. Iedere dag leer ik een beetje meer controle loslaten en leven met wat er is. Want je kunt je wel heel veel zorgen maken, dat verandert niets aan wat er is. Leren omgaan met wat er is, is misschien voor heel veel mensen wel een grote uitdaging.Eigenlijk is het belangrijkste wat ik geleerd heb, dat het denken in crisis-situaties niet helpt. Want het denken vergroot problemen en als je niet oppast ga je daaraan onderdoor. Dus niet aan de situatie, maar aan het denken erover en de meest erge scenario’s voor je zien.

Als ik nu terugkijk is het een wonder dat ik het tot hier heb gehaald. Want in mijn denken was dat in het begin van het jaar niet mogelijk. Daardoor besef ik dat ik word geholpen op een bijna onzichtbare manier. Hoe het kan weet ik niet, maar ik zie dat het gebeurt. Ik heb ook geleerd de obstakels die het denken aanbrengt opzij te zetten. Veel van wat we geleerd hebben van ouders en opvoeders is niet waar. Maar het is wel met de beste bedoeling gegeven. Er komt soms een tijd dat je verantwoording moet nemen voor alles wat jou overkomt. En dan bedoel ik niet dat je schuldig bent, nee echt niet. Maar als het jou overkomt heeft het iets met jou te maken. Meestal met iets waarvan je je niet bewust bent. En dat bewust maken en loslaten, zorgt ervoor dat je anders verder kunt. Dus controle, planning en zorgen maken, ik hoop het allemaal in 2016 te laten. Het nieuwe jaar begin ik met meer intuitie en vertrouwen. Dan zal het vast een beter jaar worden.

Wat heb jij het afgelopen jaar geleerd?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.