Iets bijleren

iedereen-is-een-genie
Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn capaciteiten om een boom te beklimmen, dan zal het zijn hele leven geloven dat het dom is. – Einstein

Als je ziek wordt, ga je naar de dokter. Als je computer het niet doet, zoek je daarvoor een deskundige. Dat is heel logisch. Want zelf heb je niet de kennis om in de crisis die zich voordoet, verandering aan te brengen. Dan ga je naar iemand die het meest deskundig is en dat snel weet op te lossen. We willen geen jaren tobben met een probleem dat gewoon verholpen kan worden. En dat is meestal ook niet nodig.

Maar er zijn situaties waarin je toch iets bij kunt leren. Al was het alleen maar dat sommige dingen anders zijn dan wij geleerd hebben. Dat onze gedachten ons in de war kunnen brengen en dat we er toch krampachtig aan vast blijven houden. Pas las ik ergens dat we heel erg van onze problemen moeten houden als je ziet hoeveel tijd en aandacht we ze geven. Mijn coach vertelde me ook vaak dat ik iets was gaan geloven wat niet waar is. En wat ik de laatste tijd zie, is dat problemen daardoor alleen maar groter worden. Wat wij denken en waaraan we blijven vasthouden, kan nooit het probleem oplossen. In die zin los je een geldprobleem niet met geld op en een ziekte niet door alleen op het fysieke niveau iets te doen.

Voor de duidelijkheid nog even de stellingen op een rijtje.

  1. Je bent iets gaan geloven wat niet waar is.
  2. Je lost een probleem nooit op op het niveau waarop het is ontstaan. Dus een geldprobleem los je niet met geld op. Een ziekte los je niet alleen op het lichamelijke niveau (waar de ziekte zich laat zien) op.
  3. We houden van onze problemen, ze blijven maar in onze gedachten.

Ik weet dat deze stellingen veel weerstand oproepen. Dat deed het bij mij ook heel lang. Dus vandaag laat ik het hierbij. Ik nodig je uit deze stellingen eens rustig te laten bezinken en kijken wat het met je doet. Word je boos, verdrietig, vind je het de grootste onzin? Of word je nieuwsgierig en wil je er iets bijleren?

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.