Geloven of niet geloven

geloof

De vorige keer was een van mijn stellingen dat je iets bent gaan geloven wat niet waar is. Maar dat voor jezelf ontzettend belangrijk en niet te betwijfelen waar voelt. Wat je niet wilt onderzoeken. Het bestaat gewoon niet dat het niet waar is. En dit heeft niets met religie te maken. Het is iets dat je waarschijnlijk al heel jong in je leven hebt geconcludeerd en al je handelingen en gedragingen volgen hieruit. Omdat het zo zorgvuldig afgeschermd is, kom je ook niet snel te weten wat het is. Laat staan dat je erachter komt dat het niet waar is. Maar waar het ook onbewust voor zorgt is een heleboel ellende. En die wil je wel heel graag kwijt of opgelost zien.

Een voorbeeld uit een tv-programma. Ik heb het niet zelf gezien, maar dat doet er nu niet toe. Het maakt zelfs niet uit eigenlijk welk programma, maar om het nog enigszins begrijpelijk te houden vertel ik het erbij. Het was een programma waarbij Carlo, van Carlo’s bakery, andere bakkers en lunchrooms ging helpen. Zo kwam hij ook in een zaakje terecht met “homemade” koekjes en gebak. Dat “homemade” zou volgens de eigenaren de grootste aantrekkingskracht van de winkel zijn en toch liep het zaakje niet. Toen vroeg Carlo of het aanbod wel lekker en aantrekkelijk genoeg was. Dat was voor de eigenaren onbespreekbaar. Natuurlijk was hun product bijzonder en de moeite waard. De reacties van de klanten, toen het toch gevraagd werd, was anders. Die vonden het niet zo bijzonder, niet genoeg in ieder geval om ervoor naar die specifieke zaak te rijden.

Dat heeft natuurlijk niets met gezondheid te maken. Maar wel met het onderzoek dat je kunt doen. Er zijn geen gebieden die niet onderzocht hoeven worden. En je ratio helpt er niet bij. Die heeft zijn best gedaan dat gebied voor je af te schermen en te bewaken. Want je gelooft dat datgene wat je verbergt te gevaarlijk, angstig, onveilig is om naar toe te gaan. En ik ben erachter gekomen dat als je dat laat bestaan, je nooit beter kunt worden. Terwijl ik dit schrijf ben ik zelf ook nog niet helemaal beter. Dus het is niet dat ik nu wat zeg en het zelf niet doe. Ik kom nog steeds voetje voor voetje een stapje dichterbij. Ik heb er wel vertrouwen in dat het bereikbaar is.

Wil jij onderzoeken waar je heel zeker van bent? En toch de vraag stellen of het wel zo is? Of je er wel bewijs voor hebt?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.