Absoluut niet tussen de oren

lijden-onder-je-eigen-mening
Het grootste bedrog waaronder de mens lijdt, zijn zijn eigen meningen. Leonardo da Vinci

Een ziekte zit absoluut niet tussen de oren. Daarover zal bijna elke patiënt en elke arts je onmiddellijk stellig overtuigen. Het is voor veel mensen onverdraaglijk als ze allerlei klachten hebben en er maar geen diagnose te stellen valt. Want dan zou het toch tussen de oren kunnen zitten. En dat kan niet, want je bent echt niet gek. Ik weet nog hoe opgelucht mijn zwager was toen er duidelijk was wat hij had, want dan lag het gelukkig niet aan hem en konden anderen hem weer serieus gaan nemen.

Dit is nu zo’n voorbeeld van iets waarin we zijn gaan geloven en wat we absoluut niet willen onderzoeken. De reden is dat we zeker weten dat we niet gek zijn en daarom kunnen we het ons niet inbeelden. Bovendien zijn de klachten soms zichtbaar en in ieder geval beperkend, dat zouden we heus niet zomaar of voor de lol doen. Dat klopt allemaal, je doet het niet voor de lol en er is iets aantoonbaar.

Toch ben ik van mening dat elke ziekte zowel somatisch als psychisch is. Ook die van mezelf. Want hoewel reumatoïde artritis als een volslagen lichamelijke ziekte wordt erkend, kan de psychische component een grote invloed hebben. En nee, daarvoor hoef je niet gek te zijn. Sterker nog als je dat gaat onderzoeken word je misschien wel veel gezonder. En het goede nieuws is, dat je dan handvatten hebt, waaraan je wel zelf iets kunt doen. Je bent dan niet afhankelijk van of de medicatie werkt, of je wel de juiste behandeling krijgt of er een experimentele behandeling beschikbaar komt en of jij daar wel voor in aanmerking komt.

Wat in ieder geval niet helpt is stress. Stress heeft je fysiek uitgeput. De onderzoeken, diagnose en behandeling hebben je waarschijnlijk nog angstiger gemaakt en de stress laten toenemen. Daarom werkt mindfulness waarschijnlijk zo goed bij uiteenlopende ziektebeelden. Ik zag net dat een verzekeraar een gratis mindfulness coach app aanbiedt.

Maar wat denk jij? Wil je naast de fysieke behandeling ook het psychische aspect aanpakken? En wat kan jou dan helpen? Mindfulness, yoga, mediteren of iets heel anders?

 

Author: tineke visscher

2 thoughts on “Absoluut niet tussen de oren

  1. Het is heel belangrijk dat je de ziekte op psychisch niveau aanpakt en ook nog veel verder op ziel niveau… Daar is de bron waar alles is begonnen, dus ook daar moet de ziekte worden aangepakt.. Helaas zijn er een heleboel mensen zich niet bewust van dit gegeven, waardoor de onwetendheid ze in hun eigen slachtoffer rol blijven zitten , wat je ze absoluut niet kwalijk kan nemen uiteraard.. Ik zag in je bio dat je de cursus van van Dalfsen hebt gevolgd, enorm interessant toch? Ik heb soort gelijken cursussen gedaan en ben nu met een verdieping bezig over de symboliek op meerdere niveaus..

  2. Ja, het klopt wat je zegt. Mooi dat je ook je je ook in de symboliek verdiept. En ja, heel interessant. Ik doe sinds vorig jaar een cursus in wonderen en vroeg of laat gaat ik daar ook wel wat mee doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.