Gelukkig zijn

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.- Epictetus

 

Gisteravond zag ik een stukje van de tv-show met Martin Simek. Hij vertelde daarin dat iemand hem had omschreven als: “oh, nee, dat is die man die zo gelukkig is”. En dan kun je denken, logisch iemand die een groot gedeelte in het zuiden van Italië leeft en het werk doet dat kennelijk genoeg oplevert om dat maar een paar maanden per jaar te doen. Maar het kan ook zijn dat het andersom is. Hij heeft dat leven omdat hij gelukkig is en was. Geluk hangt niet af van wat je doet en hoeveel je hebt, maar of je de dingen en mensen in je leven hebt die jouw gelukkig maken.

De laatste tijd vraag ik me wel vaker af waarom eigenlijk niet meer mensen gelukkig zijn. Vooral als je bedenkt dat veel mensen dat toch wel hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Meestal wordt geluk ergens in de toekomst gezien. Als ik zoveel geld heb, niet meer hoef te werken, de ideale partner heb gevonden of juist afscheid heb genomen van de verkeerde partner of een andere baan heb gevonden, überhaupt een baan heb, gezond ben enz. enz.

Ik kom er steeds meer achter dat geluk helemaal niets met voorwaarden te maken heeft. Maar veel meer of je je kunt focussen op de dingen die er wel zijn en wel goed gaan. Of je de dag kunt afsluiten met dankbaar zijn voor wat er is. Dat mag dan ook wel verdriet zijn of een gevoel van (geld)tekort, of een gebrek. Misschien kun je dan ook zien dat je meer hebt dan je denkt. Alles wat er lijkt te ontbreken door een onbewuste programmering in jou wordt veroorzaakt en dat je dat los mag laten.

Want problemen blijven ons hoofd bezig houden. Het leidt tot piekeren, stress, niet meer kunnen slapen en daardoor nog meer stress en groter wordende problemen.

Kun je herkennen wanneer je je vastbijt in een probleem? En zie je dat het daardoor erger wordt?

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.