Veranderen is leuk

Wat zal er overblijven van alle vrees en gemis, al het gepieker over je problematische levenssituatie, dat elke dag het merendeel van je aandacht opeist?
Een streepje, van zo’n 5 centimeter lang, tussen je geboorte- en sterfdatum op je grafsteen. – Eckhart Tolle
 Er gebeurt op dit moment veel om me heen wat niet leuk is. Steeds weer betrap ik mezelf dan op het opnieuw overdenken van de situatie, mijn opties bedenken om uit die situatie te komen, liefst meteen. Afdwingen, forceren of  wraakgedachten koesteren, ik heb het allemaal gedaan. Met een meestal bedroevend resultaat.
Dus nu ben ik bezig dat anders te doen. Ik stop de gedachten die het scenario voor de honderdste keer willen schrijven. Je kunt gedachten niet echt stoppen, maar je kunt er wel minder aandacht aan geven. Bijvoorbeeld door stil te staan bij je gevoel. Want dat is vaak simpeler, daar zit niet zo veel fantasie bij.
Eerst ga ik na wat ik voel. Wat doet de situatie me? Wat roept het op? Herken ik dat van een eerdere situatie? Zit daar een patroon onder? En zo, ja wat is dat?  Daarbij stilstaan helpt. Als ik nog beter zie wat er aan de hand is, kan ik het patroon ook loslaten. Dan hoeft zo’n situatie zich niet meer voor te doen. Of als het zich voordoet, kan ik sneller voelen waar het echt over gaat.
Gek genoeg zie ik, dat als ik er zelf uitblijf ( dat wil zeggen het scenario dat ik in mijn hoofd schrijf stop en vertrouw dat het wel goed komt) het meer kans van slagen heeft dan met al mijn mentale inspanning. Het focussen op problemen maakt dat ze groter worden. In je hoofd ga je dan mensen en situaties allerlei labels toekennen en die worden er iedere keer dat je er aan denkt, niet leuker op. De situatie wordt er alleen maar uitzichtlozer door.
In die zin is veranderen leuk. Want je leert oude gedachten en overtuigingen loslaten, zodat er iets nieuws kan ontstaan. Je hoeft niet door te zetten en vast te houden aan je problemen. Voor iedereen die een gewoonte wil veranderen, raad ik aan om het als uitdaging te zien. Niet iets wat moet, moeilijk of misschien wel ondoenlijk is. Nee, want dan kun je er beter niet aan beginnen.Of je nu wilt afvallen, meer wilt sporten of stoppen met een ongezonde gewoonte, begin met je gedachten erover.Maak humor je eerste partner. De piekeraar laat zich vanzelf wel zien, maar die hoef je niet serieus te nemen.
Wil jij iets veranderen? Wat werkt het beste voor jou?

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.